Tiemen voorziet showdieren van vers hooi en water

Tiemen van Dijken loopt zaterdag (5 oktober) langs de konijnenkooien om er vers hooi in te doen. Daarna geeft hij de 94 konijnen vers water. Dat doet hij ook bij de 126 hoenders. Bij de kippen helpen voorzitter Kor Blok en zijn zoon Niek mee.

Kleindierensportvereniging Streven naar Beter houdt bij Welkoop in Winsum de jaarlijkse tweedaagse show. De keuring was vrijdag en pakte voor de 76-jarige secretaris en penningmeester van de club niet verkeerd uit. Een van zijn Witte Weners werd uitgeroepen tot reservekampioen.

Kijk, je kunt ze op hun blauwe ogen geloven

´Konijnen houden is al bijna dertig jaar mijn hobby. Gemiddeld houd ik 15 Witte Weners, momenteel heb ik er 25.´

Wijzend naar zijn dieren: ´Kijk, je kunt ze op hun blauwe ogen geloven. Met uitzondering van dit konijn.´ Tiemen loopt naar de kooi toe en steekt zijn hand erin. Direct hapt het dier toe.

De konijnen krijgen water.

De fokker vindt het jammer dat de belangstelling voor de kleindierensport al jaren afneemt. ´In betrekkelijk korte tijd is het aantal leden bij ons gedaald van 40 naar 25. Vergrijzing speelt ons parten. Maar onder de 25 leden zijn wel 5 jeugdleden. Dat doet me goed. En ten opzichte van vorig jaar zijn er maar 10 dieren minder ingezonden.´

In gemeente Het Hogeland zijn nog drie kleindierensportverenigingen. Naast Streven naar Beter zijn dat ´t Hoogeland (Uithuizermeeden) en De Marne (Kruisweg).