Eerstejaars pootaardappelen moet je met zorg rooien om beschadigingen te voorkomen, dus is donderdag op het land van de familie Beukema tussen Ulrum en Vierhuizen een groep vakantiekrachten bezig om ze een voor een met de hand in kratjes te doen. Mireille Beukema en zoon Simon (12) helpen mee.
Stefan Valkema, die al jaren als zzp´er voor Klaas en Mireille werkt, zit eveneens op zijn knieën op het land aan de Menneweersterweg. Hij doet zijn duim en wijsvinger 2 centimeter uit elkaar. ´Het waren dit voorjaar nog miniknolletjes, inkoop 50 cent per stuk. Er gaan drie seizoenen overheen voordat ze als pootaardappel naar het buitenland gaan, naar landen als België, Duitsland en Algerije. Ze zijn van het ras Fontane.´
De noeste werkers, geregeld via uitzendbureau Agri Personeel, hebben om drie uur pauze. Enkele minuten nadat ze het werk hervat hebben, volgt een extra pauze. Een kennis brengt twee dozen met ijsjes en die moeten niet smelten.
´Op zo´n warme dag gaat ijs er goed in. Je moet de mensen wel een beetje verwennen´, zegt Mireille, ´hierna gaan we in één ruk door tot vijf uur. Met elkaar is het ongeveer 1 hectare, we denken daar iets meer dan twee dagen over te doen. Onze andere aardappelen rooien we volledig machinaal.´