Het is mooi geweest. Tjaco Rutgers heeft afscheid genomen van de bakkerij in Baflo. ´We wonen nu 14 jaar in Roden, elke vrijdag liep de wekker om kwart voor vier af en ging ik als de sodemieter naar Baflo om een dag mee te werken. Het was de mooiste dag van de week… Maar ik wil geen ruzie met Sien, thuis vind ik het ook geweldig hoor.´
Zijn gezondheid speelt de 87-jarige Tjaco parten. ´Tijdens onze vakantie op Callantsoog kreeg ik in de gaten dat het genoeg was geweest. Heel jammer. Het was een verschrikkelijk moeilijk besluit, maar ik heb de knoop doorgehakt: als Anne het goed vindt, kap ik ermee. Ik zadel hem toch op met een probleempje, mijn werk zal door iemand anders gedaan moeten worden. Geen probleem, zei Anne.´
Anne nam de bakkerij, op de hoek van de Heerestraat en Kruisstraat, ruim twintig jaar geleden over van zijn ouders. Tjaco´s voorganger was ´oom Piet´ (Kok). ´Mijn schoonvader kwam eind jaren zeventig naar mij toe en zei: de mooie bakkerij van mijn broer in Baflo staat te koop. Voor Sien en mij was dat een hele stap, voor het eerst een eigen bedrijf.´
´Ik werkte altijd al in de bakkerij, maar als werknemer. Werd in 1975 zelfs Nederlands kampioen banketbakken, een van mijn hoogtepunten in mijn bakkersloopbaan. Toen streefde ik al naar perfectie, dat is nooit veranderd. Op 1 oktober 1978 zijn we in Baflo begonnen. Het was een schitterend mooie tijd. Als mij een tweede leven gegeven was, werd ik weer bakker. Zeker weten.´
Baflo verruilden ze in 2005 voor Roden. Daarmee ging een wens in vervulling van Sien, al 63 jaar Tjaco´s echtgenote. ´Ik wilde graag één dag in de week blijven werken in Baflo. Ik sneed er brood en vervolgens stapte ik in het busje om onze winkel in Winsum te bevoorraden en Winkheem, De Twaalf Hoven en Viskenij. Daarna bracht ik bestellingen rond bij mensen thuis, hoofdzakelijk gebak. Erg leuk om te doen, vooral ook door de vele contacten die je dan hebt.´
Tjaco zal zijn gezicht nog wel laten zien in Baflo. ´Er zijn af en toe klusjes die moeten gebeuren buiten de bakkerij. En in december werk ik waarschijnlijk nog een aantal uurtjes mee in de bakkerij, schuimkransen maken voor kerst en oliebollen bakken voor oud en nieuw. Maar de vaste vrijdag is voorgoed verleden tijd, helaas.´