Samen honderden uren zoet met het opknappen van het dorpshuis

Drukte achter de bar. Ina helpt Rinke, Henk en Jan leggen laminaat.

Aan gemeenschapszin ontbreekt het niet in Warfhuizen. Vrijwilligers hebben sinds eind april samen 400 uur gestoken in de renovatie van dorpshuis De Warf.

Donderdagmorgen zijn Ina Kotter, Henk van Vreden, Rinke van Oosten, Jan Wubbema en René Kok in het dorpshuis te vinden. Brigitte Cornelis voegt zich er later bij. Klusjesman René, een oude bekende*, is de enige betaalde kracht en verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe toiletgroep. Nee, verzekert-ie, nog geen moment spijt gehad van zijn besluit om bij de politie weg te gaan.

Het is dringen achter de bar

´Er hebben zich 50 vrijwilligers aangemeld voor het verrichten van klussen, van wie er inmiddels 35 in touw zijn geweest. In de subsidievoorwaarden is 450 uur inbreng van vrijwilligers verplicht gesteld. Dat halen we makkelijk, want we hebben nog tot eind september´, zegt verbouwcoördinator Ina. ´We hebben al geregeld dat onze dorpsgenoten Hilbert Geerling en Suzanne Holla het openingsfeest omlijsten met optredens.´

Koffiepauze, links (van voor naar achter) René, Henk en Jan, rechts de net aangeschoven Brigitte, Ina en Rinke.

Het dorpshuis wordt aangepast aan de eisen van de tijd. Dat betekent vloer-, dak- en gevelisolatie en dubbele beglazing waar dat nog niet het geval was. Het interieur wordt vervangen, op de vloer komt laminaat. Ook was het de hoogste tijd voor een nieuw likje verf. Met een nieuwe, professionele muziek- en lichtinstallatie gaat een andere wens in vervulling. Buiten worden het terras, de oprit en het groen onder handen genomen.

Brigitte vindt de wiebelige rolsteiger maar niks.

Brigitte is een van de schilders. Ze neemt deze ochtend de muur alvast af. Henk en Jan leggen laminaat in de kleine zaal. Het is dringen achter de bar, want behalve deze twee heren is Rinke daar ook bezig met een klusje en Ina helpt hem daarbij.

Na de verbouw is het nog niet gebeurd met de bouwactiviteiten. De bedoeling is dat het aantal zonnepanelen wordt uitgebreid van 20 naar 60 en een warmtepomp is eveneens een wens van het dorpshuisbestuur.

Tijdens de maandenlange verbouw kunnen de biljartclubs, duivenclub, breiclub en fotoclub er gewoon terecht. En het wekelijkse dorpstreffen op zaterdag van vijf tot zeven is evenmin gestopt.

Zaterdag 29 juni wordt het ongetwijfeld extra druk in het dorpshuis vanwege een foto- en filmexpositie over de Eerste Wereldoorlog. Die maakt deel uit van het eerste Marne Vrede Festival**, een initiatief van een groepje Warfhuizers. Zij hebben daarvoor niet de minste artiesten gestrikt, onder anderen zangeres Ellen ten Damme en cabaretier Vincent Bijlo treden op bij klimpark Waddenfun.

*https://mijnhogeland.nl/2018/05/23/Petje af voor René: weg bij politie om klusbedrijf te beginnen

** marnevredefestival.nl

De laminaatleggers.