Genieten van het uitzicht en het gekraak en gepiep van de molen

Egbert (links) en Jakob.

Stil is het deze zondagochtend in Mensingeweer, alleen bij molen Hollands Welvaart heerst bedrijvigheid. Vrijwillig molenaars Egbert Pol en Jakob Slob hebben een makkie, het is fris voor de tijd van het jaar en (nog) niet druk. Ook binnen, in koffie- en theeschenkerij In de Malle Molen, kunnen de vrijwilligers rustig aan doen.

Egbert en Jakob hebben, zoals dat in molenaarstaal heet, geen zeilen voorgelegd vanwege de stevige wind. De molen draait op toeristische snelheid, aldus Jakob.

Ze leerden het vak van de meester, Derk Jan Tinga uit Winsum. De molenaar met de minste ervaring, de 71-jarige Jakob, is elke zondag op de molen te vinden. Egbert (56), al ruim twee decennia molenaar naast zijn dagelijkse werk als eigenaar van de winkel Electro World Pol in Winsum, draait volgens een rooster. ´Bezoekers die erom vragen, leiden wij rond´, zegt Jakob.

´Elke zondag tussen Pasen en eind oktober, als In de Malle Molen geopend is, zijn hier molenaars. Het is genieten, alles is oud hè. Als de molen draait, kraakt en piept het. De techniek spreekt ons erg aan, evenals het contact met de mensen´, verklaart Egbert de liefde voor het vak.

Jakob, wijzend op de stelling naar het zuidoosten: ´En vergeet het uitzicht niet. Als het helder is kun je de Martinitoren zien.´

Er moet boven nodig gestofzuigd worden, moet je mijn zondagse pak eens zien

De Eenrumer is net boven in de molen geweest en dat gaat deels via kruip-door-sluip-door. ´Er moet boven nodig gestofzuigd worden, moet je mijn zondagse pak eens zien´, zegt de man in overal.

De molen is maalvaardig. ´We malen alleen ter demonstratie. Voor het professioneel malen gelden strenge eisen.´

In de Malle Molen is een soort bindmiddel voor het dorp

Beneden rekent Jolanda Bos af met een bezoekster. Twee keer koffie en zelfgemaakt appelgebak met een flinke toef slagroom. Gaat er ook bij Pieterpadlopers in als koek.

Jolanda, tevens bestuurslid: ´Dit is het dertiende seizoen van In de Malle Molen. Het is een soort bindmiddel voor het dorp Mensingeweer. We draaien met zo´n veertig vrijwilligers. De opbrengst gaat naar de molenstichting Hollands Welvaart.´

Jolanda rekent af met een bezoeker.
Het uitzicht vanaf de molen is grandioos.