Vader en dochter zijn er altijd als de kippen bij op Winsumer weekmarkt

De verkoop kan beginnen.

Uren voordat de weekmarkt in Winsum begint, zijn poelier Nanko Posthumus (48) en zijn dochter Nancy (21) al druk aan het werk in hun verkoopkraam. Van de marktkooplieden zijn ze dinsdags altijd met afstand als eerste present.

´Het is voor ons de eerste verkoopdag van de week, alle vitrines moeten worden gevuld. Dat is een beste klus, want we hebben tachtig kipproducten. We beginnen daarom voor acht uur en moeten echt ons best doen om de klep om half twaalf open te kunnen gooien.´

Maandag is de vaste schoonmaakdag. Met twee man maken we de wagen spic en span, zegt de poelier. ´Na Winsum kan de kip ´s nachts in de gekoelde vitrines blijven, zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Zaterdag na de markt in Hoogezand halen we de wagen leeg.´

Het hele gezin helpt mee in het bedrijf

Terwijl vader en dochter op markten kip en eieren verkopen, wordt er thuis in Slochteren ook gewerkt. ´Het hele gezin helpt mee in het bedrijf. Voordat we kip kunnen verkopen, moet er veel voorbereidend werk worden gedaan.´

De markt in Winsum bevalt hem goed. ´De aanwezigheid van Albert Heijn levert veel klandizie op.´ Zijn broer Klaas heeft ook een verkoopwagen en staat eveneens op markten, onder meer in Uithuizen en Uithuizermeeden. Nanko: ´Het zijn aparte bedrijven, maar we werken geregeld samen.´

Nanko Posthumus, overleden in 2014, was de grondlegger van het bedrijf. Zijn zoon en naamgenoot: ´Mijn vader begon in 1935 op 15-jarige leeftijd met het venten van eieren langs de deuren in de stad. Later was hij de eerste poelier op de markt in Groningen. Hij heeft samen met zijn broer Alfonso ook nog een winkel gehad in de Folkingestraat.´

Nanko en Nancy, tweeënhalf uur voordat de verkoop begint.