Stilte voor de storm voor oliebollenbakkers Alfred en Luit

Luit en Alfred bakken de bollen. Dirkje kan even niet op de foto ´want ik heb mijn werkkleren niet aan´.

De drukste dagen voor Alfred Terpstra moeten nog komen. Vrijdag is het rustig bij zijn oliebollenkraam in Winsum. Vooral op oudjaarsdag zal dat anders zijn. ´Maandagavond is het lampje wel uit´, voorspelt de 38-jarige eigenaar.

De ondernemer kan het weten. Voor het vijfde jaar staat hij met zijn kraam bij winkelcentrum Obergon. Zijn ouders, Luit (71) en Dirkje (65), helpen hem deze weken mee. Dirkje brengt even na het middaguur boterhammen met kaas voor de twee mannen en assisteert op drukke momenten.

Alfred: ´We eten nauwelijks oliebollen. Wel proeven we elke dag meerdere malen een stukje om te kijken hoe de smaak is. En die vind ik goed, door een aanpassing van de receptuur zelfs nog beter dan vorig jaar.´

Collega´s uit Uithuizermeeden komen speciaal naar Winsum voor de oliebollen van Alfred

De kraam kocht Alfred van een kameraad. ´Hij wilde ervan af en vroeg of ik de wagen op Marktplaats wilde zetten omdat hij zelf niet handig is met internet. Daar is-ie niet op gekomen. Ik koop de wagen, zei ik tegen hem.´

Vader en zoon knapten hem op. Speciaal voor Alfred, die vanwege de groeistoornis achondroplasie klein van stuk is, kwam er een verhoogde vloer in. ´Het gevolg is dat mijn vader op nieuwjaarsdag altijd last van de rug heeft omdat hij wekenlang gebogen moet werken. De wagen is geheel op mij afgestemd.´

Twee maanden per jaar neemt de Winsumer voor de oliebollenverkoop vrij van zijn werk als inpakker bij Ability in Uithuizen. Zijn droom is het grootste deel van het jaar op de kermis te staan, het liefst met een draaimolen. Niet gek natuurlijk, hij komt uit een echte kermisfamilie en werkte tot vijf jaar geleden altijd in die branche.

´Misschien komt het er ooit nog van, maar op dit moment is het niet haalbaar. Het vergt een enorme investering en de banken zijn terughoudend.´

Een minuut later voorziet Alfred twee collega´s van Ability van oliebollen. ´Ze zijn speciaal voor mij uit Uithuizermeeden hiernaartoe gekomen. Dat is toch leuk!´

Maandagmiddag om vijf uur sluiten we de kraam en dan hebben we het ook wel gehad

Het liefst zouden ze met de kraam iets dichter bij de ingang van Albert Heijn willen staan, waar het drukker is. De gemeente staat dat niet toe. Alfred houdt hoop. ´Misschien zijn de regels in de nieuwe gemeente niet zo streng.´

Drukke uren staan de Terpstra´s te wachten. Zondagnacht om twee uur gaat Alfred al uit de veren om de voorbereidingen te treffen voor de drukke laatste dag van het jaar. ´´s Middags om vijf uur sluiten we de kraam en is het weer gebeurd voor tien maanden. Dan hebben we het ook wel gehad.´