De Koffieleut, een knusse zaak in hartje Bedum

Karian en Arnoud, die de pot met rockey road toont. Het maken van de lekkernij is zijn specialiteit. 

Het is er behaaglijk warm, de stoelen zitten goed en het interieur ademt sfeer. Uit de speakers klinkt kerstmuziek, Flappie van Youp van ´t Hek. Dat krijg je als je de radio afstemt op Sky Radio. Arnoud Krijgsheld en begeleidster Karian Tersteeg zijn om half negen al druk bezig met de voorbereidingen voor de dag. Later voegt ook Femke Datema (31) zich bij de twee. 

De Koffieleut is meer dan alleen een koffie- en theeschenkerij aan de Grotestraat in Bedum. Je kunt er lunchen en cadeautjes, taarten en boeken kopen. En nog veel meer. Zelfs voor een high tea draaien de medewerkers hun hand niet om. Maar bovenal is de zaak een werkervaringsplek voor cliënten van zorgboerderij De Golden Raand. 

Iedereen in Bedum kent Arnoud

Arnoud (18) voelt zich thuis bij De Koffieleut. Na een stage heeft hij zich er een vast plekje verworven. ´Het is erg leuk om hier te werken, ik ben hier drie dagen per week.´ Zijn specialiteit is naar eigen zeggen het maken van rocky road, een mix van chocolade, koekjes, spekjes en van alles en nog wat.

Karian (21) vertelt dat iedereen in Bedum Arnoud kent. Met name dankzij het voetbal, zijn favoriete sport. ´Als de school in- en uitgaat, blijft hij maar zwaaien naar de kinderen die voorbijkomen en hem groeten.´ 

Arnoud lacht en trekt zijn jas aan. Samen met Femke gaat hij inkopen doen bij de PLUS, de supermarkt om de hoek. *

De Koffieleut vonden we een gezellig klinkende naam, De Theemuts had ook gekund

In bijna vier jaar tijd heeft De Koffieleut de Bedumers aardig enthousiast gekregen voor een bezoek, zegt Greet Cazemier, eigenaar en oprichter van De Golden Raand. ´In het begin was er wel aarzeling hoor. Hoorde je oudere mensen zeggen: koffiedrinken in Bedum, dat wait ik toch nait. We horen alleen maar positieve berichten van de mensen die hier komen. Sommigen klanten komen zelfs drie keer per week langs.´

Karian geeft Arnoud de koffie aan. Greet kijkt toe. 

De Koffieleut (´dat vonden we een gezellig klinkende naam, De Theemuts had ook gekund´) is een van de vele onderdelen van De Golden Raand, met veertien werknemers en tachtig cliënten een zorginstelling van formaat in de regio. De zorgboerderij staat aan de Wolddijk in Noordwolde.

Volgend jaar verhuist De Koffieleut naar de overkant van de straat

´In februari 2015 hebben we de De Koffieleut geopend. Er werken onder begeleiding mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het gaat ze goed af. Niet iedereen is voor dit werk geschikt. Je moet beschikken over goede sociale vaardigheden. Altijd vriendelijk zijn, niet boos worden of ruzie maken als je het niet eens bent met een klant.´

De Koffieleut verhuist volgend jaar zomer naar de overkant van de straat, waar nu nog fietsenzaak Wolfis zit. ´In maart krijgen we de sleutel. We beschikken daar straks over meer ruimte, vooral in de keuken is het nu behelpen. En we zitten daar op een zichtlocatie. Het pand van Wolfis kun je van grote afstand zien. We gaan er ook daar iets gezelligs van maken.´