Bafloër bieb dicht, boeken weg (op een partij na voor de dorpskamer)

Even tijd voor koffie voor de schoonmakers. Coby overlegt met hen.

Een paar rekken en een treintje met boeken staan er nog. Verder is de ruimte in dorpshuis Agricola leeg. Baflo heeft geen openbare bibliotheek meer. Woensdag 19 december was de laatste uitleendag.

Medewerkers van een schoonmaakbedrijf uit de stad en bibliothecaris Coby de Groot zijn donderdag bezig met de verdere ontmanteling. De klus is ´s middags zo goed als afgerond.

De boeken zijn voor een groot deel verhuisd naar de bibliotheek in Winsum, de jeugdboeken gaan naar de basisscholen in de Marciaborg. Boeken zijn verkocht en mindere exemplaren bij het oud papier beland. Het treintje met de jeugdboeken is bestemd voor de peuterspeelzaal. De rest blijft staan.

Drie vrijwilligers gaan door, zes zijn gestopt

De sluiting bezorgt Coby een gevoel van weemoed. ´De bibliotheek was een prachtige voorziening voor Baflo. Veel vrijwilligers en ik hebben hier jarenlang gewerkt. Drie vrijwilligers zijn ook actief in Winsum en blijven dat doen. Zes vrijwilligers zijn gestopt. We hebben afscheid genomen met een etentje.´

Coby is tevens bibliothecaris in Winsum, dus de sluiting betekent voor haar geen ontslag. Gelukkig maar.

De bibliotheek zat meer dan veertig jaar in het dorpshuis en daarvoor in gebouw Concordia. Ze verdwijnt niet helemaal, vanaf januari kunnen bibliotheekleden hun boeken online reserveren en ophalen in het dorpshuis. Ook komt er een ruilboekenkast. Maar dat is natuurlijk niks vergeleken met de voorziening die er was.

Bestuur is niet bij de pakken neer gaan zitten

Het besluit van de gemeente Winsum om geen geld meer te steken in de bibliotheek kwam behalve bij Biblionet Groningen ook hard aan bij de Stichting Dorpscentrum Agricola, dat de huuropbrengst moet missen en de exploitatie in gevaar zag komen.

Voorzitter Anne van der Molen is elders in het gebouw, bereidt met anderen de kerstbuffetavond van Vrouwen van Nu voor: ´We zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. Het grootste deel van de ruimte wordt een gezellige dorpskamer, waarbij de overgebleven boeken mooi van pas komen. Daarnaast komt een biljartzaaltje met barretje.´

Het wordt de thuishaven van de twee Bafloër biljartclubs die tot afgelopen zomer café Beuving als thuishonk hadden. Eind volgende maand moet de metamorfose al klaar zijn.