Kersttakjes te koop, maar bloemisterij gaat echt niet weer open

Je zou bijna denken dat bloemisterij Bazuin in Baflo weer geopend is. Jans en Roelie Bazuin hebben fraaie kersttakjes te koop bij de weg. ´Nee, dat zijn we niet van plan´, zegt Roelie lachend. ´We hebben de Ilex nu eenmaal in de tuin staan. Wat moet je anders met de takken?´

´Ik hoorde dat ze in het Westen zo 5 euro vragen per takje. Nou, daar krijgen de mensen hier een bosje voor´, maakt Roelie eventjes gratis reclame. ´Dat is kennelijk te duur voor diegene die afgelopen zaterdag een bosje meenam zonder te betalen. We waren even op een verjaardag. Toen we terugkwamen, ontdekten we de diefstal.´

Oogst viel dit jaar tegen: nul pruimen

De verkoop blijft verder beperkt tot pruimen in de zomer. Dit jaar niet, hoewel de pruimenoogst vrijwel overal uitstekend was. ´De bestuiving is achterwege gebleven, we hadden geen enkele pruim.´

Jans en Roelie namen in 1963 de bloemisterij op 20 are grond aan de Willem de Zwijgerstraat over van Albert Nienhuis. Begin jaren negentig stopten ze ermee. Jans was naast zijn werk altijd brandweercommandant. Daarnaast was hij jarenlang bestuurslid van IJsvereniging Noorder Rondritten en voorzitter van IJsclub Baflo. Jans en Roelie vierden in maart hun 60-jarig huwelijk.