Supersupporter Carel hoopt in maart weer het heertje te zijn

Voor het eerst sinds drie maanden is Carel weer op het sportpark van FC LEO. Prachtig vindt hij het pannaveldje, dat hij nog niet eerder heeft gezien. 

LEENS ´Wat heeft me dat pijn gedaan. Zó erg! Gelukkig gaat het nu een stuk beter.´

Carel Bloemhoff zal de datum nooit vergeten: 9 september 2018. Als toeschouwer bij de voetbalwedstrijd Kloosterburen-Eenrum gaat hij plotseling onderuit en is een paar minuten buiten westen. Met de ambulance wordt hij naar het ziekenhuis gebracht. Na drie dagen mag Carel naar huis en volgt een moeizaam herstel. ´Je bent er wel een poosje zoet mee´, voorspelden de artsen al.

De 85-jarige Leenster heeft nog altijd pijn aan zijn schouder en nek, maar dit is te doen. ´Twee keer per week ga ik naar fysiotherapeut, voor massage en oefeningen op de apparaten. In maart hoop ik weer het heertje te zijn, dan ben ik ook geopereerd aan staar en zie ik weer scherp.´

Luit dacht dat ik een grap maakte, zei hij later: Ik heb je zelfs nog een por gegeven

Het gedwongen thuiszitten bevalt de supersupporter uit Leens allerminst. Al jaren volgt hij alle thuis- en uitwedstrijden van zaterdagclub FC LEO. Op zondag gaat zijn voorkeur uit naar Kloosterburen of Eenrum. Spelen die uit, dan reist-ie in zijn Ford Focus Kloosterburen achterna of zoekt ergens in de regio of stad een willekeurige club op. De basketballers van Donar volgt hij via Podium TV en eveneens is hij een groot fan van grasbaanraces. ´Ik ga altijd naar de races in de regio en in Vechta en Werlte in Duitsland.´

En zo was de sportliefhebber ook toeschouwer in Kloosterburen op de tweede zondag van september. ´Ik stond zoals zo vaak bij Luit Raangs en Elle Faber. Kloosterburen stond in de bekerwedstrijd met 2-0 achter. Plotseling voelde ik me raar worden in het hoofd. Ik ben over de omheining geduikeld. Luit dacht dat ik een grap maakte, zei hij later: ´Ik heb je zelfs nog een por gegeven.´ Maar het was serieus. Luit is trouwens al vijf keer bij me geweest. Geweldig!´

Ivo Poll kwam bij mij langs om te vragen of ik lijstduwer wilde zijn. Da´s goud jong, zei ik

Het plotselinge wegvallen blijft een mysterie, artsen konden de oorzaak niet vinden. Langzaam knapt Carel op, hulp krijgt-ie van zijn zonen Klaas en Willy. Op maandag komt iemand langs om het huis schoon te maken. Want Carel woont alleen sinds zijn vrouw Martha zes jaar geleden overleed.

De timmerman in ruste heeft een geweldige staat van dienst op bestuurlijk en maatschappelijk vlak. Was voor de PvdA 12 jaar wethouder en 23 jaar raadslid. De politiek volgt hij op een afstandje, toch prijkte zijn naam bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen op de kandidatenlijst. ´Voorzitter Ivo Poll kwam bij mij langs om te vragen of ik lijstduwer wilde zijn. Da´s goud jong, zei ik.´ 

Carel houdt al bijna 50 jaar plakboeken bij met wedstrijdverslagen van FC LEO

Erelid is hij van FC LEO door zijn imponerende staat van dienst als bestuurder. Liefst 35 jaar lang was hij voorzitter. Bij De Marne, de voorloper van de in 1970 gevormde fusieclub, zat hij ook al in het bestuur.

Nu is hij alleen maar meer supporter. Maar houdt nog wel (sinds 1970!) plakboeken bij met wedstrijdverslagen van FC LEO. Carel knipt ze uit de Ommelander Courant. De plakboeken dienden al eens als basis voor een jubileumboek. ´Ik kon tot voor kort alleen maar in de leunstoel zitten of op bed liggen. Binnenkort zal ik de achterstand even wegwerken.´

Door alle gedoe heeft Carel dit seizoen geen enkele competitiewedstrijd kunnen bezoeken. Zelfs op het plaatselijke sportpark is hij drie maanden niet geweest. Maar het gaat de goede kant op: ´We kunnen zo wel even kijken. Ik moet toch nog even lampjes halen bij Knol.´ 

Carel op het hoofdveld van FC LEO.