Draaimolen draait overuren bij Veldhoek

WINSUM Met een draaimolen pakken de bewoners van Tageteshof en Salvialaan, verenigd in Veldhoek, uit tijdens Lichtweek 2018.

´Verdraaid kunstig´ vermeldt het bordje bij de molen. Tussen Kunst & Kitsch is het thema van de zesdaagse in Winsum.

Marcel Hogeveen vertelt donderdagavond dat het voorstel voor de kermisattractie van hem komt. ´Voor de speeltuincommissie heb ik in het verleden ook zaken gedaan met het attractiebedrijf uit Leeuwarden. We huren de molen voor een zacht prijsje, maar het is wel een behoorlijke uitgave. De buurt heeft gelukkig een goedgevulde kas.´

´De saamhorigheid is hier groot. Met z´n allen zetten we elk jaar de schouders eronder. Elke keer pakken we groots uit.´

Kinderen kunnen de hele week na schooltijd terecht in de molen. En dat weten ze. Hij draait vrijwel continu onder toezicht van een of meerdere volwassenen. Vrijdag worden ook nog eens suikerspinnen uitgedeeld, beoordeelt Kina Werkman door buurtbewoners meegebrachte spullen en is de traditionele barbecue.

´Erik Werkman heeft via zijn werk in een drukkerij de schilderijen geregeld. Het zijn bedrukte posters. En ook hebben we echte schilderijen, gemaakt door de kinderen die hier wonen.´

Als de schemer valt, ligt er een taak voor Mischa Vesper, de man van de verlichting. En niet te vergeten van de bellenblaasmachine. Marcel: ´´s Avonds hebben we het met z´n allen gezellig in de legertent, die voorzien is van een barretje en kachel. Het zijn geweldige dagen.´

Dat het donderdagavond eerst wat rustiger is, komt door een inloopavond op het gemeentehuis over de weg die direct langs de noordkant van het dorp komt. De meeste Veldhoekers zien hem liever een eind verderop.

Twee dagen later, na de afsluitende gondelvaart, blijkt dat Veldhoek de derde prijs wint. De eerste prijs gaat naar Waarman, de tweede naar Zeeborg. Promotie Winsum organiseert in 2020 de eerstvolgende lichtweek.