De laatste kilometers voor brugklaskampers HHC

De leerlingen en Maarten passeren de luchtwachttoren in Warfhuizen.

Nog een paar kilometer fietsen en dan zit het brugklaskamp van Het Hogeland College in Wehe-den Hoorn erop.

Mentor/leraar geschiedenis Maarten van der Helm fietst woensdagmorgen bij Warfhuizen achter de groep van ruim twintig leerlingen. Drie leerlingen zijn bij Saaksum afgeslagen om het laatste stuk naar Niehove en Oldehove te fietsen waar ze wonen.

´We zijn maandag vertrokken naar Roderesch. We zijn via Groningen gegaan om daar te paintballen. Normaal hebben we activiteiten bij het Leekstermeer, maar daar was het weer te slecht voor. Dat betekende wel dat we een flink eind hebben omgefietst.´

In het Noord-Drentse dorpje verbleven de eersteklassers en hun begeleiders in een kampeerboerderij. Het kamp is volgens Maarten prima verlopen. Ook het fietsen vormt geen enkel probleem. ´Het zijn echt bikkels, jongeren van het platteland. Voor hen is dit een eitje.´

De school in Wehe-den Hoorn telt slechts één eerste klas. Vorig jaar waren het er nog twee en nog niet zo lang geleden drie. ´De bevolkingskrimp in dit gebied laat zich duidelijk voelen.´

Dat fietsen Maarten makkelijk zou afgaan, mocht worden verwacht. Hij speelde immers als bassist van de popband Skik talloze malen de hit Op fietse. Tegenwoordig treedt Maarten op onder de naam Der Helm. Er zijn inmiddels twee albums van hem verschenen.