Vrijwilligers knappen begraafplaats Obergum op en dat was nodig ook!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180918_110700016-1024x839.jpg
In opperste concentratie voorziet Daan Visser de letters op de grafsteen van een nieuw likje verf. ´Ik heb mijn oude vak opgepakt. Ben ooit huisschilder geweest.´

WINSUM Een wildernis was het. Twee meter hoge bomen tussen de verwaarloosde graven, welig tierend onkruid en een begraafplaats die gebruikt werd als sluiproute naar de grote weg. Een legertje van 35 vrijwilligers zorgt ervoor dat de begraafplaats aan de Ranumerweg in Winsum er steeds fraaier bij komt te liggen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180918_114212988-01-1024x768.jpeg
Jan Wichertjes, Piet Dijkstra en Henk Koenes (vanaf links) vervangen het grit op de graven.

Dinsdag zijn ze er ´s ochtends met een man of tien bezig, onder wie Jan Wichertjes. Die vertelt dat de Stichting Bijzondere Algemene Begraafplaats Obergum zich sinds enkele jaren ontfermt over het onderhoud.

´De begraafplaats is in 1858 gesticht door de hervormde kerk en door de kerkenfusie tegenwoordig eigendom van de Protestantse Gemeente Winsum-Halfambt. Iedereen die dat wil kan hier begraven worden.´

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180918_111513432-1024x768.jpg
Harry Zwerver schildert de vervaagde letters en versiering op een grafzerk. ´Ik lees net dat Jantje Kladder wijkzuster is geweest in Obergum, interessant. Mijn overgrootouders liggen hier begraven, daarom help ik als Warffumer een handje mee.´

Voor de liefhebbers: er zijn nog 65 plaatsen te vergeven.

Het gebrekkige onderhoud gedurende pakweg 25 jaar leidde tot ergernissen en klachten. ´Er hebben zich hier emotionele toestanden voorgedaan, mensen die het graf van een nabestaande bezochten, in tranen uitbarstten en boos werden´, weet Henk van der Veen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180918_112443062_HDR-1024x784.jpg
Eltjo Dijkstra verft het hekwerk om een graf, nadat hij eerst met de staalborstel in de weer is geweest.

De vrijwilligers, die zonder uitzondering Gronings spreken, gaan leuk met elkaar om. Er is altijd ruimte voor een dolletje. Daan Visser die de letters van een grafsteen beschildert, moet het nu even ontgelden. Henk: ´Daan komt straks thuis en mag vertellen dat hij de hele ochtend op z´n knieën heeft gezeten voor een andere vrouw.´

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180918_112455061-01-1-1024x760.jpeg
Alrich Nienhuis zorgt er met onder meer beton voor dat een graf weer waterpas komt te liggen.

Jan: ´Inmiddels is er de laatste jaren al zoveel verbeterd. Anderhalf jaar geleden hebben we een gebouwtje neergezet, dat dient voor de opslag van materialen en om even met zijn allen koffie te drinken. Ik noem het een baarhuisje, maar dat is het natuurlijk officieel niet. De paden zijn hersteld en sindsdien werken we het achterstallige onderhoud aan de graven en hekwerken weg. Ook de administratie van de graven hebben we op orde gemaakt.´

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180918_114005630-01-1024x808.jpeg
Piet mikt het grit in de kruiwagen.

´Vandaag is de ploeg voor groot onderhoud hier, morgen doen andere vrijwilligers het reguliere onderhoud, zoals maaien, schoffelen en snoeien.´

begraafplaatsenobergum-halfambt.nl