Bedumers in 45 jaar oude Saab op jacht naar schatten

RASQUERT Gevonden! Jan (60) en Carin (56) Dinkela uit Bedum staan met hun Saab bij de spoorwegovergang in Rasquert. Ze doen een middagje geocachen. ´We hebben de eerste schat van vandaag gevonden. Nog zeven te gaan, tenminste dat is het plan.´

Het is vooral Carin haar spel, zegt Jan, die echter wel altijd meegaat. Carin: ´Gemiddeld eenmaal per maand gaan we een middagje schatzoeken. Aan de hand van coördinaten en het gps-apparaat kom je binnen een straal van 5 meter van de schat. Dan is het echt zoeken. Soms valt dat mee, zoals nu, maar er zijn ook veel schatten op ludieke wijze verstopt. Hoe, dat gaan we niet verklappen.´

Een klasgenote had zo´n auto en ik vond hem prachtig. Die wil ik later ook, dacht ik

Carin vult het logrolletje in en legt vervolgens de schat terug. ´Er zijn mensen die over de hele wereld al wel vijftienduizend schatten gevonden hebben. We beschouwen het echt als een hobby op een vrije middag.´

Het spel is interessant, de auto van Carin niet minder. Het is een Saab 96V4 uit 1973. Carin: ´Een klasgenote had vroeger zo´n auto en ik vond hem prachtig. Die wil ik later ook, dacht ik.´

Ze weet nog precies wanneer ze hem kocht. ´In januari 2002, direct na de invoering van de euro.´ Jan: ´Toen leek de auto een stuk goedkoper.´

Carin: ´Wegens de hobby van Jan, mennen, hadden we twee auto’s nodig, één om de trailer met paard te vervoeren en één voor de aanhanger met menwagen. Toen sneed het mes aan twee kanten.´

´Ik val op het ronde model, alleen de koplampen zijn vierkant. Anders was de auto misschien te zien geweest in de speelfilm Dik Trom. Ze hebben me daarvoor benaderd, maar wilden uiteindelijk een Saab met ronde koplampen.´

Voor het paar is geocachen ook een leuke afleiding na een drukke werkweek. Ze runnen in de Grotestraat in hun woonplaats Dinkela schoenen. Jan: ´We zijn de vierde generatie, in 2021 bestaan we 100 jaar.´

Jan en Carin laten ´s avonds weten dat ze alle acht caches gevonden hebben.