Geen commentaar op Friese, wel op Ommelander vlag

Jan achter zijn verkoopstalletje met de Groninger en Friese vlag. Hij woont in het achterste huis.

Het valt op, de Friese en Groninger vlag wapperen gebroederlijk op het verkoopstalletje van Jan Oosterdijk (71) in Roodehaan. ´Ze hangen er zeker al vijf jaar en ik heb er nog nooit één reactie op gehad.´

´Nu woon ik dertig meter van de weg en kan ik eventueel commentaar door passanten niet horen, maar mensen die ik spreek hebben het er nooit over. Ik ben een Fries, kom oorspronkelijk uit Drachten, en woon in Groningen. Vandaar de beide vlaggen.´

Vreemd genoeg kreeg hij wel geregeld commentaar op de Ommelander vlag op zijn leukothea, zijn zeil-/visboot. ´Dat kwam van mensen die dachten dat het de Friese vlag was. De vlaggen lijken erg op elkaar. De Ommelander vlag heeft echter hartjes in plaats van pompeblêden.´

Met zijn zevenen – zes dames en ik – onderhouden we de dorpstuin

Jan verkoopt in zijn stalletje appels uit eigen tuin. ´Glorie van Holland, een oud appelras, ze smaken heerlijk. Deze week zijn ze klaar voor de verkoop. Voor de rest is hier de oogst verkrijgbaar van de dorpstuin in Warfhuizen. Met zijn zevenen – zes dames en ik – onderhouden we die tuin. Voor mijn huis is de beste verkoopplek. Er komt veel verkeer langs, auto´s, wandelaars en fietsers. En de camping zit hier vlakbij.´

Van de opbrengst van de verkoop van onder meer bonen, courgettes en pompoenen kopen ze nieuwe zaden en benzine voor de grasmaaier. Voor de dorpstuin meldde Jan zich dit voorjaar aan. ´Na het overlijden van mijn vrouw Jikke Tamminga heb ik meer dan vroeger behoefte aan contact met anderen.´

Jikke was jarenlang presentator bij RTV Noord. Ook Jan was werkzaam in de journalistiek, als verslaggever, cameraman en fotograaf.

Hij was verslaggever bij Omrop Fryslân en gaf mediatrainingen met Eva Kuit. Documentaires maakte hij met Buddy Hermans voor Stichting Beeldlijn. ´Inmiddels heb ik mijn camera aan de wilgen gehangen en geniet van mijn pensioen in het prachtige Roodehaan.´