Wonen waar ooit Huize Tilburg stond: Het is hier zo mooi!

Labrador Puck bij de nieuwe woning.

Ze reden of wandelden er wel eens langs en hoopten dat het perceel te koop kwam te staan. Zo geschiedde, inmiddels woont het gezin Metus – Chienes (47), Renate (43), zoon Jeen (18) en dochter Jip (13) – op het plekje waar ooit Huize Tilburg stond, langs de provinciale weg tussen Winsum en Sauwerd. ´Een donders plekje´, aldus Renate.

De NAM kocht Huize Tilburg – in de laatste jaren Roos van Saron genoemd – op vanwege aardbevingsschade. Renate en Chienes waren er als de kippen bij toen de grond te koop werd aangeboden. Binnen twee weken was de zaak beklonken. Renate: ´We hadden iemand in de arm genomen die de zaken voor ons regelde. Die belde op met de mededeling dat de kavel verkocht was, aan mensen uit Sauwerd. Ik natuurlijk balen als een stekker, tot zij zei dat wij die mensen waren.´

We willen op de paardenstal naast het huis iets met de naam Tilburg doen

´Het is hier zo mooi! Je hebt achter vrij uitzicht over de landerijen en de kronkelende Wetsingermaar. De weg maakt ons niet uit. We hebben altijd aan drukke wegen gewoond. De ramen zijn voorzien van driedubbel glas, zodat we er weinig geluid binnenkomt. Ook planten we nog beukenhagen.´

Bouwbedrijf U. Veenstra uit Harkema zette de aardbevingsbestendige woning neer op het perceel van 3900 vierkante meter. Het exterieur is standaard, binnen is geheel naar eigen inzicht ingericht. Buiten moet de tuin nog worden aangepakt. Daar begint Everts uit Winsum binnenkort mee. Naast het huis komt nog een paardenbak. De dochter des huizes is gek op paarden.

De familie Metus geeft het nieuwe huis geen naam. ´Daar hebben we wel serieus over nagedacht. We willen wel op de paardenstal naast het huis iets met de naam Tilburg doen.´