Loetje II is klaar: twintigers op pad met bier, barbecue en muziek

Drie maanden hebben de Winsumer twintigers aan hun drijvende bar gewerkt. Zaterdagmiddag (20 juli) is de eerste officiële vaart. Bier en barbecue gaan mee. Over het water galmen Nederlandstalige hits.

Vrijdagavond en zaterdag tot het moment van vertrek zetten Bertus van der Beek, Daan Dijkens, Elte Wiersema en Robin Hooghuis nog de puntjes op de i.

Robin doet het lakwerk, Elte is chef techniek en Daan bevestigt voetsteunen zodat het fijner zit op de barkrukken. Bertus plaatst de zwemtrap en leidt de discussie over hoe ze het beste het siertouw kunnen aanbrengen.

Hier wordt vrijdagavond nog flink gewerkt. Vanaf links: Bertus, Elte, Daan en Jordy. Geuko (Wiersema) ziet dat het goed komt.
Voor het lakken moet de boot gekeerd worden.
Bertus monteert de zwemtrap.

Loetje II heet de boot. Bertus: ´We hadden een saaie stalen sloep die we Loetje noemden. Iedereen wilde met ons mee, maar de ruimte ontbrak. Dat moest anders en beter hebben we vorig jaar op de verjaardag van Elte afgesproken.´

Ze verkochten hun boot en met de opbrengst financierden ze versie 2.0. ´Twintig kunststof vaten van 200 liter vormen de basis. Daar hebben we een frame opgebouwd waarna het opbouwen kon beginnen met vlonderplanken. Ook de bar is van hout, deze week hebben we het dak erop gezet.´

Een Honda-motor (9,9 pk) kochten ze voor een prikkie. Hij werkt goed, zo bleek tijdens een testvaart.

´We kunnen onder de bruggen in Winsum door, behalve die in de Onderdendamsterweg. Dat betekent dat we met ons vlot geen inkopen kunnen doen bij de Appie.´

Ze hebben geluk. Zaterdag is het zeer warm en zonnig. Even na drieën is het vertrek vanaf hun ligplaats achter de Westerstraat. Hun vriendinnen gaan mee.

Het vrolijke gezelschap trekt op weg naar Garnwerd volop de aandacht. Helemaal als ze in Schaphalsterzijl liggen te wachten voor de sluis en de Kabouterdans uit de speakers knalt. De voetjes gaan zelfs van de vloer op Loetje II.

Een kwartiertje duurt het verblijf in de sluis op Schaphalsterzijl.

´Dit willen we vaker doen in de zomervakantie. Biertje en barbecue mee en muziek d´r op. We doen dit jaar ook weer mee aan de gondelvaart. De basis is er, we kunnen het vlot vrij simpel ombouwen. Het thema is Superhelden. De laatste twee edities wonnen we de eerste prijs.´

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Boogbouwers Bertus, Daan & Elte leggen de lat hoog, niet té hoog
mijnhogeland.nl/2022/09/23/77286a/

Bijna bij het Reitdiep.