Boogbouwers Bertus, Daan en Elte leggen de lat hoog, niet té hoog

De Boog (op de achtergrond) en De Boog in wording, met daarop Daan (links) en Bertus. Op de steiger Robin Hooghuis die even komt buurten.

Hun ´gondel´ moet een exacte kopie worden van de echte Boog in Winsum. Inclusief muurankers, plaquette, feestverlichting en straatlantaarns met hanging baskets.

De bouwers Bertus van der Beek, Daan Dijkens en Elte Wiersema moeten dus nog flink wat werk verzetten voor de gondelvaart die voor het eerst sinds 2018 weer wordt gehouden.

De drie 22-jarigen leggen de laat hoog. Niet té hoog, want dan kunnen ze zaterdagavond met hun vaartuig niet onder de echte Boog door.

Bertus: ´Elke avond zijn we bezig, sinds afgelopen weekend. Zaterdag hebben we gelukkig tot de start van de gondelvaart nog de tijd. Wij drieën hebben afwisselend hulp van anderen. Tijdens de vaartocht zullen we met zes, zeven man op onze Boog staan. Muziekje erbij, biertje erbij.´

Voor de harde werkers is er bier, de boog kan niet altijd gespannen zijn.

Deze woensdagavond timmert hij samen met Daan verder aan hun brug. Het origineel kunnen ze zien, dat ligt 150 meter verderop. Boerenzoon Elte is verhinderd. ´Hij is de koeien aan het melken.´

Hun Boog op twee pontons (gesponsord door Everts Winsum) is opgebouwd uit pallets, spaanplaat en ander resthout, deels afkomstig van jeugdsoos De Pluu waarvan Bertus en Daan bestuurslid zijn.

De oude schutting van de buren dient als basis voor de gebogen gedeeltes. Het lichtsnoer lenen ze weer van andere buren, de lampen die ze erin draaien van melkveehouder Vermue. Ze komen uit de opvallend grote kerstster die elk jaar de boerderij aan de Winsumerstraatweg siert. ´Als je alles moet kopen, ben je zo tot tussen de 500 en 1000 euro kwijt´, zeggen de bouwers.

Robin en zijn vriendin Merle zien dat Bertus best wel handig is.

Bertus is een groot fan van de gondelvaart. ´Alle edities heb ik meegedaan. Als jongetje van 6 hielp ik mijn vader al mee met bouwen. We zijn wel eerste, tweede en derde geworden. We zijn best fanatiek, we gaan altijd voor het hoogste.´

Winsum, het allermooiste dorp van Nederland is het thema van de gondelvaart. Daan: ´Wij hebben ervoor gekozen om De Boog na te maken, zo groot mogelijk. Wat is het meest kenmerkende van Winsum? Wij vinden De Boog, zonder twijfel.´