Samen schetsen in het oude deel van Winsum

Wie taiken wat we zain ien stad en ommelaand staat op het visitekaartje van Urban Sketchers Groningen. Tien groepsleden maken op een zomerse zaterdag schetsen in het centrum van Winsum.

Natasha Maurits (Groningen) en Linda Toolsema (Noordhorn) zijn de aanjagers van de Groninger groep.

Kunstschilder Christiaan T. Afman (Groningen) is ook van de partij.

Linda, opgegroeid in Uithuizermeeden: ´Elke laatste zaterdag van de maand spreken we af op een locatie in de stad. Af en toe maken we een uitstapje naar de regio, zoals vandaag. Het aantal deelnemers wisselt per keer. De harde kern is vaak wel aanwezig.´

´Urban Sketchers is een uit Amerika overgewaaide wereldwijde beweging. In Nederland zijn tientallen groepen die lokaal sketchcrawls organiseren.´

Linda Toolsema met haar eerste schets in Winsum.
Natasha Maurits aan het werk. De schets links maakte ze eerder in de stad.

´Er gelden regels, maar de Groninger groep gaat er flexibel mee om. Mag je bijvoorbeeld thuis je schets nog inkleuren of afmaken? Is het nog urban als je in een dorp tekent? Wij vinden van wel.´

´We doen het puur voor de lol en gezelligheid. Het is inspirerend om te zien hoe anderen werken. We leren van elkaar.´

Mark Nederhoed (Leeuwarden) tekent en schildert op de Boog.

De tekenaars, amateurs en professionals, zijn even na één uur begonnen. Halverwege de middag stoppen ze even om elkaars werk te bekijken en voor de traditionele groepsfoto. Rond vijf uur sluiten ze de dag af met een drankje.

Linda en Natasha plaatsen foto´s van elke sketchcrawl op de Facebookpagina van Urban Sketchers Groningen.

Linda bekijkt de schets van kunstschilder Ella de Ronde (Groningen).

Mark scoort punten met Rembrandt

Urban sketcher Mark Nederhoed heeft zich geïnstalleerd op de Boog. Een gezelschap op het terras van eetcafé J&A blijkt buitengewoon geïnteresseerd in welk merk verf hij gebruikt.´Rembrandt´, is zijn antwoord.

Daarmee scoort de Leeuwarder punten. Rembrandt is een product van verffabrikant Royal Talens in Apeldoorn. En laat nu net Els van Alphen van de pr-afdeling van dat bedrijf in het gezelschap te verkeren. Ze geniet nog na van een rondleiding met de praam.

Dorpsgids Jan Bijsterveld ontdekte enkele jaren geleden dat de grondlegger van het bedrijf, Marten Talens (1850-1922), geboren en getogen was in Obergum (Winsum). Nog tot 1 september is in het centrum een etalage-expositie te zien over Talens.

Mark Nederhoed met de dorpsgidsen Jan Bijsterveld en Ria Siegers, en Els van Alphen (uiterst rechts).