Druivenplukken: vele handen maken licht werk op Groot Maarslag

Aferdita Ajasllari uit Eenrum brengt de druiven naar de schuur. Ze heeft er lol in. ´Nee, het is echt niet zwaar´, zegt ze vanachter de kruiwagen. Via Elma´s broer hoorde ze van de plukdag. ´Ik vind het erg leuk om met mensen om te gaan.´ Ze vindt haar werk – bij de thuiszorg – dan ook geweldig.

Vele handen maken licht werk, blijkt zondag in wijngaard Hof van ´t Hogeland. Veertig vrijwilligers helpen wijnboerin Elma Middel mee met het plukken van de druiven. Van de oogst wordt de wijn Groot Maarslag geproduceerd.

Na een koffie en broodjes beginnen ze om halfeen aan hun karwei. Dik anderhalf uur later, een recordtijd, is de laatste druif al van de 1250 wijnstokken geplukt. Hapjes en drankjes staan klaar in de schuur om de oogst te vieren. Het proosten gebeurt uiteraard met wijn van eigen bodem.

Elma vertelt dat de opbrengst van het druivenras Solaris minder dan de helft is van topjaar 2018 maar wel de helft meer dan 2017. ´Vorig jaar was het een droge en warme zomer en was de oogst overweldigend. Het lijkt wel of de struik dit jaar moet herstellen. Een andere theorie van mij is dat de voorjaarsstorm en regen nadelig heeft uitgepakt voor de bestuiving. De ranken hebben wel het normale aantal trossen, maar minder druiven per tros.´

Frits Ketelaar uit Adorp bestuurt de minitrekker.
Elma werpt na afloop nog een blik op de inmiddels lege druivenranken. ´De plukkers hebben hun werk goed gedaan.´

Johanniter doet het wat dat betreft beter. Dit ras bloeit twee weken later en stond tijdens de storm nog niet in bloei. De oogst is waarschijnlijk vergelijkbaar met topjaar 2018, maar dat moet over twee weken blijken als deze druif plukrijp is.

Elma begon in 2013 met de wijngaard nadat haar boerderij onverkoopbaar bleek door aardbevingsschade en de klap van Huizinge in augustus 2012. Op de zuidhelling van de wierde plantte ze 2200 struiken. De eerste oogst was in 2015. In 2017 ging een deel van de oogst verloren door spreeuwen. ´Gelukkig heb ik daar dit jaar geen last van. Er zitten wel zwermen bij Mensingeweer, hier heb ik ze niet gezien.´

Haar boerderij heeft Elma, die bij de Hanzehogeschool Groningen werkt, uit de verkoop gehaald. ´Ik wil hier inmiddels niet meer weg.´

Terug naar de wijn. Het moment van plukken is belangrijk voor de kwaliteit van de wijn, doceert Elma. ´Je moet precies de goede combinatie hebben van suiker en zuur.´ De wijn laat ze maken bij Neerlands Wijnmakerij in Bentelo, Twente. ´Lekkere wijn maken is niet eenvoudig, dat is een vak apart.´

Elma heeft geen webwinkel. De Groot Maarslag, droge witte wijn, wordt geschonken in diverse restaurants in Stad en Noord- en West-Groningen.*

Diemer Bosma uit Sauwerd maakt een fotoreportage van de plukdag. De foto´s komen op zijn website Mooigrunnen.nl. ´Ik wil laten zien hoe mooi Groningen is als tegenhanger van het beeld dat steeds meer weer opdoemt dat het hier een en al ellende is. In mei 2015 heb ik mijn eerste foto gepost. Mijn doel was om aan het eind van dat jaar 500 volgers te hebben. Het werden er 2000. Inmiddels zijn het er bijna 22.000. Elke dag post ik foto´s.´
Diemer ziet de IJslander (paard) in het weiland achter de wijngaard met op de voorgrond een vrouw die druiven plukt. Het resultaat is te zien op Mooigrunnen.nl.

*Steakhouse André Dokter (Briltil), Bistro Refter (Winsum), Zondag en de Kleine Heerlijkheid (Groningen), ´t Kleine Oestertje (Oldehove), Onder de Linden (Aduard), Scandinavisch Dorp (Eelderwolde), kerkje Wetsinge, Onstaheerd (Sauwerd), Hotel Aduard en Gaele Postma paling en vis (Zoutkamp).

Jumbo Foodmarkt Euroborg, De Kaaskop en Hein Post (Groningen) en Gall & Gall (Winsum) hebben de wijn in hun schappen. Regiosuper Telintel in Oldehove, cateringbedrijf De Smaak van het Noorden en B&B Batenborg in Winsum zijn vaste afnemers. De Marne Wijnen in Boskoop van Anton Kleys promoot de  wijn in de Randstad (als enige buiten de regio). Binnenkort is er een veiling voor Domies Toen in Pieterburen, waar geboden kan worden op een exclusieve jaargang Maarslag.