Naar Abelstok om appels te plukken voor taart

Bianca probeert met een stok de appels uit de boom te krijgen.

Appels plukken voor appeltaart en appelmoes. Met dat doel is een delegatie van woongroep Loug Warffum op een zonovergoten zondag in september naar Abelstok gereden.

In de oude boomgaard tussen Mensingeweer en Wehe-den Hoorn wandelt het groepje van vijf bewoners onder enthousiaste begeleiding van Bianca Smit en Alma Veldman over het nieuwe zandpad. Ze pauzeren een tel bij de kortgeleden geplaatste houten brug annex picknicktafel.

De tassen van Action en Jumbo blijven eerst vrijwel leeg, op een enkele appel en peer na. ´Dat wordt een klein appeltaartje´, concludeert een Louger lachend. ´Voor iedereen een héél klein stukje.´

Even poseren op de brug/picknicktafel.

Maar dan ontdekt het gezelschap op een wat minder toegankelijke plek in het bos fruitbomen vol laaghangende vruchten. In een mum van tijd is de Jumbo-tas tot de rand toe gevuld.

Ondertussen ondervindt Bianca hinder van brandnetels waar ze tegenaan gelopen is. De enige man in het gezelschap, Albert, weet daar wel raad mee. Na even zoeken komt hij met een blaadje weegbree aanzetten. ´Dou dat d´r mor op, din hest naargens meer last van.´ Goede tip, concludeert Bianca al snel.

Ze vertelt dat Loug een woongroep is voor mensen met een deels licht verstandelijke beperking. Sinds 16 augustus wonen ze in Warffum, aan de Juffer Marthastraat, de doorgaande weg. Loug biedt 24 uurszorg aan zeven mensen. Bianca en Alma vormen met nog twaalf anderen de groep begeleiders.

Bianca: ´Het leek ons een leuk idee om hier vanmiddag naartoe te gaan. Volgens de weerberichten zou dit weleens de laatste zomerse dag van dit jaar kunnen zijn. Van de appels maken we later deze week met zijn allen appeltaart en appelmoes.´

Bianca reikt Alma een appel aan.