Bij Gert & Mirjan maakten de auto´s plaats voor antiek en vintage

Gert & Mirjan voor hun zaak aan de Veilingweg in Zandeweer.

´Wij zorgen voor behoud van spullen die al heel wat levens achter de rug hebben. Dus je kunt stellen dat we duurzaam bezig zijn.´

Gert Weesies (50) verkocht en repareerde een kwart eeuw personenauto´s, bepaald niet het meest duurzame product.

Zo´n anderhalf jaar geleden kwam daar een eind aan. De auto´s maakten plaats voor antieke meubels, klokken, lampen en andere spullen. De showroom werd een toonzaal. Het Hogeland Antiek was geboren, geopend op vrijdag, zaterdag en zondag. En op afspraak.

Gert met twee colaflesjes, rechts het oudste en lichtste. ´De Amerikaanse militairen gooiden tijdens de Vietnamoorlog de lege flesjes weg. Die bleven drijven waardoor de Vietnamezen wisten waar de Amerikanen zaten. De fabrikant heeft daarom een zwaarder flesje gemaakt dat zonk.´

´Vijf jaar had ik een garagebedrijf in Uithuizen en twintig jaar hier in Zandeweer. Door gezondheidsproblemen en gebrek aan gekwalificeerd personeel, zijn wij noodgedwongen gestopt. Ik had elke ochtend last van benauwdheid, stijve spieren en andere vage kwalen.´

´Het zweet gutste na het ontbijt van mijn hoofd. Dan ging ik er even uit, stak een sigaar op en kon ik er weer even tegen. De doktoren gooiden het op stress. Uiteindelijk kreeg ik antidepressiva voorgeschreven. Met die medicatie wilde ik geen garage hebben en we besloten er een punt achter te zetten.´

Sinds een half jaar weet Gert dat zijn klachten een heel andere oorzaak hebben. ´Ik ervoer zelf geen stress en ontdekte dat intolerantie voor gluten en lactose het probleem is.´

Een asbakje van rond 1900 van de Britse meubelmaker Robert ´Mouseman´ Thompson. Een prachtig stukje ambachtswerk.

´Dankzij medicijnen en een aangepast voedingspatroon gaat het nu goed met mij. Dit vervelende avontuur heeft mij mijn garage gekost, dat was mijn lust en mijn leven. Maar ik ben ook blij dat ik nu deze zaak heb. Antiek was altijd mijn hobby. Mijn ouders hadden het huis vol staan met antiek. Na mijn dertigste raakte ik er ook in geïnteresseerd.´

´Met het restaureren van meubels van de Groninger meubelmaker J.A. Huizinga ben ik als hobby begonnen. Van die hobby hebben mijn vrouw Mirjan en ik ons werk gemaakt. Het is makkelijker te behappen dan een garagebedrijf.´

´Antiekliefhebber Marcel Siegers uit Kloosterburen* helpt ons onder meer bij restauratiewerkzaamheden. Hij kocht hier enkele spullen en we raakten aan de praat. We zijn weg van zijn enthousiasme, kennis en visie. Het klikte direct.´

´De spullen koop ik op, voornamelijk in de provincie Groningen. Het mooie is dat alles wat hier staat een verhaal heeft. De verkopers delen vaak hun verhaal, de rest zoeken we uit.´

In de werkplaats pronkt het kabinet van zijn ouders. Na restauratie verhuist het 165 jaar oude meubel naar de toonzaal.

Een 18de-eeuws kabinet.

´Mijn vader zei: als je beleggen wilt, doe dat dan in kabinetten. Dat was een soort statussymbool. Dit kabinet kocht hij voor 20.000 gulden. Collega Erik Boerma (van Boerma´s Antiekhoeve in Uithuizen) heeft hem anderhalf jaar geleden getaxeerd op 3000 euro. Geen goede belegging dus. Het geeft wel aan dat antiek toegankelijker is geworden, de prijzen en het aanbod zijn
aantrekkelijker dan vroeger.´

Gert laat bij een rondleiding wat prachtige voorwerpen zien. Een kogelflesje bijvoorbeeld, gemaakt in Engeland. ´Je drukt de kogel naar beneden en je kunt drinken. Niks dopje. Is dat niet duurzaam? Gemaakt rond 1870 hè!´

Gert bij een Berini Eitje uit 1955.

Een ander opvallend item: een enorme kast die rond 1800 in de werkkamer van de Commissaris van de Koningin in Groningen stond. ´Aparte dingen vinden we mooi.´

Met een hutkoffer van koningin Emma haalde hij ooit de landelijke media. ´De koffer hebben we laatst verkocht. Je kunt niet alles houden. Er moet ook brood op de plank komen.´

De fiets van Beno.

De Fongers-fiets van de eind vorig jaar overleden stadshistoricus Beno Hofman kocht Gert op een onlineveiling voor 1500 euro.

´Wij hebben hier veel Groninger items en de fiets past daar goed bij. De opbrengst ging naar goede doelen. Voor ons wat dat bedrag het waard, voor de markt niet, hooguit 500 euro.´

Marcel in de werkplaats in de weer met een art deco-tafeltje uit het begin van de 20ste eeuw.

Marcel benadrukt de duurzaamheid van antiek. ´Mensen zijn tegenwoordig zeer consumptief. Kopen, kopen, kopen. Vaak halen ze rotzooi in huis. Mensen moeten zich niet laten afschrikken door het woord antiek, alsof het oud geld is.´

´Hier staan allemaal uiterst smaakvolle gebruiksgoederen met een goed verhaal. Het echte werk, met de hand gemaakt. Het is al geproduceerd en van superkwaliteit. Iedereen wil dit toch in de kamer hebben? Eigenlijk zijn wij bezig met een goed doel: het behoud van cultuurhistorisch erfgoed.´

Gert knikt instemmend. Aan dit hartstochtelijke pleidooi voor antiek en vintage valt niks toe te voegen.

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Bij drummer Marcel wandel je de Gouden Eeuw binnen
mijnhogeland.nl/2023/07/16/90342a/

De bovenkant van een Friese staartklok (1820-1830) met boerenmechaniek.