Juan maakt statafels, is dj en werkt als vrachtwagenchauffeur

Eigenlijk houdt hij niet zo van publiciteit. Voor zijn statafels maakt de bescheiden en enthousiaste Juan Wichers (26) graag een uitzondering. ´Wat is er nu leuker dan dat ergens iets moois van je staat met je naam erop?´

Juan, geboren in Colombia en als 2-jarige geadopteerd, woont met zijn vader Esso op bedrijventerrein Lombok in Winsum. Je kunt beiden gerust typeren als ondernemend.

Juan freest zijn naam in een nieuwe statafel.

´Vroeger in Wehe-den Hoorn maaide ik al als kereltje van een jaar of tien het gras bij dorpsgenoten, tegen betaling. Met een skelter met op het karretje een maaier ging ik bij ze langs. Later kwam ik met de zitmaaier.´

Juan is inmiddels vijf jaar vrachtwagenchauffeur, bij Zwama Meststoffen en Transport in Grijpskerk. De laatste tijd rijdt hij veel voor de dijkversterking bij Lauwersoog. ´Ik heb hard mijn best moeten doen om mijn papieren te halen, maar waar een wil is, is een weg. Ik heb het gered.´

´Chauffeur zijn is een passie. Eigenlijk word je het niet, je bent het. Ik ga voor mijn vak. Ik ben zuinig op mijn wagen en doe altijd mijn uiterste best.´

Juan hoeft zich niet te vervelen. Hij heeft voldoende materiaal voor nieuwe statafels op voorraad.

Zijn eerste statafel staat in de mancave die hij samen met Esso bouwde in een loods achter het huis. ´Op internet stond een soortgelijke tafel. Ik ben van het knutselen en dacht: dat kan ik ook, maar dan veel goedkoper.´

´Olievaten koop ik op, evenals pallethout. Dan is het een kwestie van schuren, lassen, verven en zagen. In het midden maak ik desgewenst een gat waarin precies een krat bier past. Voor 150 euro gaan ze de deur uit. De koper moet de tafel wel zelf aflakken.´

Diverse statafels van hem zijn inmiddels in gebruik. ´Vooral bij boerenzoons zijn ze populair. De vaten zijn van trekkermerken als John Deere, Claas en Massey Ferguson. Dat spreekt natuurlijk aan.´

De tafels maakt Juan ´s avonds en in het weekend. Daarnaast heeft hij nog een hobby: als DJ Juan muziek draaien op feestjes en partijen. ´Ik kan wel mixen, ouwehoeren en gek doen, maar ben geen Tiësto. Ik draai alleen muziek, produceer niks.´

Vooral in het Noorden is DJ Juan actief, ook draaide hij driemaal in Denemarken, bij geëmigreerde Nederlanders. ´Bij mij hoor je alle genres. Iedereen moet een gezellige avond hebben, is mijn uitgangspunt. Ik vind het mooi als een peuter danst op K3 en iemand van 80 op Creedence Clearwater Revival. Als iedereen danst en plezier heeft, heb ik dat ook.´

Juan in de mancave.