Bruidsfotograaf Gera, altijd scherp op spontane momenten

Gera met op de achtergrond het huis waar ze woont met Marijn, Daan (8) en Eva (5).

Trouwen is sinds coronatijd razend populair. Gera Tuma (30) uit Ulrum kan er over meepraten. Ze verdient haar brood als trouwfotograaf. ´Toen ik moeder werd, heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt.´

Verwacht geen saaie foto´s van haar. Spontaniteit, daar draait het om en dat past haar. ´Ik ben niet de fotograaf die zegt: ga daar maar staan en lach even naar mij. Dat is ongemakkelijk, voor zowel het bruidspaar als voor mij.´

´Met vragen en grapjes kun je voor een ontspannen sfeer zorgen. Wil je haar wat liefs in het oor fluisteren, vraag ik dan aan de bruidegom. En ga nou niet zeggen dat je de vaatwasser nog moet leeghalen. Door dat grapje zie je ze ontspannen en is de foto allang gemaakt.´

Maar nu verklap je de grap!
´Wees gerust, ik heb een heel trukendoos vol.´

Ze is scherp op details. ´Ik zie alles alsof ik ook ogen in mijn achterhoofd heb. Wat het bruidspaar doet, weet je vaak wel. Ik ben extra scherp op de daggasten. Een vader die stiekem een traan weghaalt of een kind dat geen zin heeft om stil te zitten en wegsluipt. De kleuren moeten realistisch zijn, daar komen geen tinten overheen. Met mijn drone kan ik foto´s maken vanuit een verrassend perspectief.´

Drie bruiloften heeft Gera in 2024 al achter de rug. In juni heeft ze zelfs vijf gepland. ´Dat is voor mij echt het maximum. Drie is ideaal. Ik wil persoonlijk blijven en bruidsparen niet zien als nummertje. Wie zijn ze? Daar verdiep ik me echt in. In een gesprek kunnen ze hun wensen aangeven. Is er geen klik dan neem ik de opdracht niet aan.´

´Bruiloften lopen het hele jaar door. Vorig jaar had ik er zelfs eentje op kerstavond. De drukste periode is tussen april en oktober. De opdrachten komen uit het hele land. Via Google vinden mensen mij en ik ben nogal actief op Instagram. Voordat de mensen contact met je leggen, kennen ze je al. Mensen hebben je gehoord en gezien.´

De verste werkplek voor Gera was Curaçao. ´Een stel uit Zoutkamp vroeg mij om mee te gaan om hun bruidsreportage te maken. Dat laat ik me niet twee keer zeggen.´

Haar partner Marijn van der Wiel: ´Het was de enige keer dat ik mee ben geweest met Gera. Ja, toen wilde ik wel mee.´

De vrolijke Ulrumse heeft natuurlijk haar favoriete plekken. ´Lauwersoog is mooi, de oude suikerfabriek in Groningen is een mooie binnenlocatie. Je kunt er mooi met het licht spelen.´

Gera werkte eerst in de zorg, daarna in de detailhandel. Toen ze als 22-jarige zwanger raakte vond ze het tijd om van haar hobby haar werk te maken. Haar fotostudio heeft ze aan huis, aan de Trekweg, waar eerder haar opa en oma woonden. Geen gekke plek om te wonen, met uitzicht over water en landerijen.

´Een fotografieopleiding heb ik niet gedaan, wel heb ik tal van workshops gevolgd. Het grappige is dat ik wel stagiaires heb die de opleiding doen. Ik geef inmiddels zelfs cursussen basisfotografie. Het is leuk om info met anderen te delen. Mijn moeder was bang dat ik daarmee concurrenten in het zadel hielp. Ik zei tegen haar: ik heb mijn eigen stijl, er is geen fotograaf zoals je dochter.´

Zijn de opdrachtgevers altijd tevreden?
´Ja, altijd. Je kunt ook vragen: ben jíj altijd tevreden?´
Nou?
´Nee. Ik zie altijd verbeterpunten.´

Twee typische ´Gera-foto´s´.

´Op de dag zelf ben je twaalf tot veertien uur in touw. Tijdens het avondfeest is mijn fotobooth Kiek Mie populair, een camera die automatisch de gasten fotografeert. De foto´s zijn direct klaar, voor de gasten zijn ze een mooie, tastbare herinnering aan de dag.´

´Op de dag zelf is er bij mij sprake van een gezonde spanning. Dat is nodig om tot het beste resultaat te komen. Volgens een vast ritueel leg ik de avond ervoor alle spullen klaar. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Met twee SD-kaarten en camera´s met een dubbel kaartslot kan het niet fout gaan.´

Gera in haar fotostudio.

´Het is bij een huwelijk nooit misgegaan, wel een keer bij de gala-avond van Terra Winsum doordat iemand tegen mij aan botste en mijn camera op de grond viel. De volgende dag had ik een trouwerij. ´s Morgens om acht uur was ik al in de fotozaak om twee nieuwe camera´s te kopen.´

Gera zit in de organisatie van Verliefd en Verloofd, de tweedaagse trouwbeurs in Groningen. ´Bij de laatste editie waren veel bezoekers al bezig met hun bruiloft voor 2025. Voor mei 2025 zit ik ook al vol. Er is voor die maand alleen nog ruimte voor bijvoorbeeld een cakesmash of familiesessie.´

De trots van Gera heeft een prominent plekje in haar fotostudio: de award die ze won op basis van klantenrecensies.

De afwisseling van bruidsreportages en andere opdrachten maakt haar werk extra boeiend. ´Een cakesmash ter gelegenheid van de eerste verjaardag van een kind is bijvoorbeeld erg leuk. Paintsmash, bij de tweede verjaardag, wordt ook steeds populairder. De kinderen mogen bij mij hun gang gang. Bij Gera in de studio mag heel veel. De taart hangt weleens aan het plafond.´

Ten slotte nog een prangende vraag: hoe zit het eigenlijk met Gera en Marijn, stappen zij nog in het huwelijksbootje?
Gera, met een schuin oog kijkend naar haar partner: ´Zullen we het ergens anders over hebben? Ik wacht al héééél lang.´