De opvallende vogelverschrikker van Max

Dat is nog eens een vogelverschrikker die je de stuipen op het lijf jaagt! Zijn vaste standplaats: de moestuin van de vrolijk geklede Max Heuser (69) in Eenrum.

´Ik heb er nog nooit een vogel op zien zitten, dus je zou denken dat-ie werkt. Maar het kan ook door de katten komen dat ik nauwelijks last heb van vogels.´

De vogelverschrikker krijgt hulp van poezen. Deze lijkt niet herkenbaar in beeld te willen.

Een canvasjas met daarop een zelfgemaakt masker moet de gevederde vrienden ervan weerhouden zich tegoed te doen in de tuin. ´Eerlijk gezegd staat de vogelverschrikker er vooral voor de sier. Ik krijg er veel reacties op, er zijn mensen die het erg leuk vinden.´

´Het masker had ik op in mijn rol als aardman in de voorstelling De Zwarte Maan bij beeldend theatergroep Auth&Tiek. Ik zat in een kuil en rees als aardman uit de aarde op. Het masker was het eerste wat het publiek zag.´

Het masker zit Max als gegoten.

Die voorstelling dateert van 2007. Het huidige masker is een vernieuwde versie van de aardman. ´Het jasje was oud geworden. Het masker was verweerd geraakt. Het was niet prettig om het op te zetten. Vier maanden geleden volgde ik bij Frans Krom een cursus maskers maken. Direct daarna heb ik de binnen- en buitenkant van het masker vernieuwd. Het is weer prettig om te dragen.´

Bijzonder is dat Max ooit de opleiding creatieve handvaardigheid heeft gedaan met als specialiteit maskers maken. ´Ik ben goudsmid geweest en heb in een diamantfabriek gewerkt. Verder was ik altijd actief in dans en beweging.´

Max is geboren en getogen in Hilversum en woonde jarenlang in Amsterdam. Eenrum is sinds 25 jaar zijn woonplaats.

In zijn moestuin op 100 meter van zijn huis verbouwt hij ook minder gebruikelijke groenten als Oost-Indische kers, eeuwig moes en topinamboer (aardpeer). Het is gemiddeld genomen een matig oogstjaar. De fruitopbrengst (appels, frambozen en zware bessen) stemt Max wel tevreden.

Tien jaar pachtte Max het perceel van 300 vierkante meter van de gemeente. Die heeft de huur opgezegd want er komen woningen op de grasstrook naast de tuin aan de Ds. Uilkensstraat.

´Op de moestuin mag niet gebouwd worden, maar het is nog onduidelijk wat ermee gaat gebeuren. Van mij mogen ze er een pluktuin voor de buurt van maken. Dan ben ik de eerste die zich meldt. Ik hoop natuurlijk dat ik een deel van mijn tuin kan behouden. Tuinieren is een mooie hobby, waar ik veel tijd aan besteed.´