De Vrolijke Nazitters hebben soms buikpijn van het lachen

Vanaf links: Klaas Smit, Ria, Klaas Doornbos, Janneke, Annelies en Anita (liggend).

De Vrolijke Nazitters heet hun appgroep en die naam past helemaal. Klaas Doornbos: ´Ken je de eerste wet van het hardlopen? Zorgen dat je samen veel lol hebt en tijdens de nazit zegt: het was weer leuk en wat hebben we weer veel moois gezien.´

Deze zondagmorgen (28 mei) loopt het vaste groepje bij Rottum. De start was in Uithuizen. Ze doen een rondje piepen, langs de voormalige steen- en draineerbuizenfabriek Ceres.

Klaas Smit verblijdt de jarige Janneke met een bosje fluitenkruid.

Dat betekent 11 kilometer in plaats van de gebruikelijke 16 tot 21 op de zondag. De rondjes maken ze altijd met een extra lusje af zodat ze op exact de hele kilometer uitkomen. ´We beginnen en eindigen altijd bij een van ons thuis. Diegene is de coach en verzorgt de nazit met koffie en wat lekkers.´

Vandaag is dat Janneke de Weert en daar hebben ze goed over nagedacht. Na afloop kunnen ze met zijn allen aan de taart. Janneke is jarig en mag 71 kaarsjes uitblazen. Als ze daar dan nog puf voor heeft.

Het groepje bestaat uit zes kletsende hardlopers (of zijn het hardlopende kletsers?): Klaas Doornbos (72, Startenhuizen), Klaas Smit (72, Oudeschip), Ria Wiersema (56, Uithuizermeeden) en het Uithuizer trio Janneke de Weert (71), Anita Vos (54) en Annelies Schaaphok (53).

Klaas (D.) was ruim tien jaar geleden de initiatiefnemer. Gaandeweg breidde het gezelschap zich uit. ´We zijn in de loop van de tijd van een loopgroepje veranderd in een vriendengroepje. We doen mee aan hardloopwedstrijden, wandeltochten en trails en elk jaar gaan we met zijn allen een lang weekend naar Vlieland.´

Quizvraag. Met zijn vijven? Wie ontbreekt er op de foto?

´Ook hebben we soms een culturele tocht. Dan zetten we de auto´s ergens in de regio neer en gaan we al hardlopend langs bijvoorbeeld kerken en monumenten. We lopen het hele jaar door, alleen bij ijzel en onweer blijven we thuis. Elke dinsdagavond trainen we en sommigen van ons doen donderdags nog mee met loopgroep Kameleon in Uithuizen.´

Anita: ´Als we tijdens de loop iets leuks zien, stoppen we voor het maken van foto´s.´

De laatste ´we´ slaat op haar en Annelies, door de anderen de zuurstokken genoemd vanwege de kleur van hun outfit.

Antwoord: Annelies, zij stelt haar smartphone in voor een groepsfoto.

Soms sluiten ze onder het lopen weddenschappen af met als inzet een taart die ze gezamenlijk meester maken.

Die wedjes gaan meestal nergens over, bekent Klaas (D.): ´Bijvoorbeeld of ergens de pannen al op het dak zitten.´ Lachend: ´Dat kostte Janneke een taart, die dacht ten onrechte dat de klus eindelijk geklaard was.´

Supersnel gaat het onderweg niet, maar dat is van ondergeschikt belang. ´We rennen tussen de 8 en 8,5 kilometer per uur. Voor praten en ouwehoeren nemen we alle tijd.´

Anita: ´Soms moeten we onderweg stoppen omdat we buikpijn hebben van het lachen.´

Het gezelschap zit – inmiddels met Annelies – klaar voor de foto.

Ria meldt dat een kortere loop haar momenteel prima bevalt. ´Ik was een tijdlang uit de roulatie en ben in de opbouwfase.´

Is het leeftijdsverschil geen dingetje, drie zeventigers en drie vijftigers? Beslist niet, meent Klaas (D.). ´De slimme trucjes vertel ik ze niet. Ik houd trainersinformatie achter. Dat is handig als het in de toekomst lastiger wordt voor ons zeventigers om de anderen bij te houden.´

Niet altijd verloopt het rennen vlekkeloos. Klaas (S.) raakte in mei tijdens de Dikke Tien Runn in Feerwerd bevangen door de warmte. ´Alsof de stekker er plots uitgetrokken werd. Drie dames hebben mij half uitgekleed en gekoeld. Ik heb ze hun gang maar laten gaan. Omdat de ijsblokjes op waren, gebruikten ze ingevroren erwten en rode kool.´

Trouwens, er is iets merkwaardigs aan de hand met de loopjes die deze Klaas vanuit Oudeschip organiseert. Anita: ´Hij woont er al jaren maar het lukt hem maar niet om de afstand goed in te schatten. Zullen we 13 kilometer vandaag, zeg-ie dan. Blijkt na afloop dat het 18 is.´
De korte reactie van Klaas: ´Anita, nou overdrijf je wel een beetje!´

De wekelijks selfie voor de groepsapp. Soms komt die op Facebook of Instagram.

De twee Klazen zijn al kameraden sinds de tweede klas van de lagere school. Beiden zijn opgegroeid in ´t Zandt. ´We kennen elkaar door en door, eigenlijk zijn we net twee broers. Een half woord is voldoende. Daarom kunnen we ook zo goed ouwehoeren.´

Taart van Janneke.

Lang genoeg gekletst. De zes vervolgen hun loopje. Langs het Boterdiep gaat het kleurrijke gezelschap terug naar Uithuizen, op naar de taart van de jarige Janneke. Lijkt het nu of ze het tempo opschroeven?