Frits & Monique komen in de herfst met de eerste wijn van De Oude Kwekerij

Ergens in Nederland wil je een wijngaard beginnen en dan kom je na een zoektocht terecht in… Niekerk.

Het overkwam Frits Coers (68) en Monique Uphus (61). Komende herfst maken ze de eerste wijn met de naam De Oude Kwekerij.

Frits: ´Deze plek staat in de omgeving bekend als de oude kwekerij. Het huis is in 1929 voor een kweker gebouwd in Amsterdamse Stijl, onder architectuur van Egbert Reitsma.´

´Wij zijn hier 2,5 jaar geleden komen wonen en kwamen er pas later achter dat in kassen achter het huis eetdruiven werden gekweekt. Hoe leuk is het dat wij bijna een eeuw later ook druiven kweken, maar dan voor wijn!´

Monique en Frits komen uit de Randstad. Een eigen wijngaard was hun droom. Monique: ´Wij hebben in de zuidelijke provincies gekeken, maar aan alle plekken kleefden bezwaren. Toen we hier voor de eerste keer kwamen, waren we direct verkocht.´

´Het regende die oktoberdag. Om dan zo´n goed gevoel bij zoiets te krijgen vonden we gunstig. Met mooi weer vind je immers alles mooi.´

´Ook het landschap met zijn wierden en kronkelige wegen spreekt ons aan. Als we nu teruggaan naar de Randstad denken we: wat een drukte! De mensen zijn hier geduldiger en meer relaxed. Hier zegt iedereen gedag en veel mensen zijn bereid een praatje te maken.´

Ezel Kobus is eind maart geboren, achter hem staat zijn moeder. De vader (niet zichtbaar) is een leenezel. De dieren staan voor het huis en trekken de aandacht van voorbijgangers.

Bij de monumentale woning met karakteristieke schoorsteen (voor de vroegere kasverwarming, de kassen zijn in de jaren 70 gesloopt) ligt 1,5 hectare grond. Er lopen kippen, pauwen, eenden, varkens en ezels. Fruitbomen en -struiken zijn er in overvloed. Slechts een bescheiden deel is wijngaard.

´We hebben direct 600 ranken geplant, twee derde met de wittedruivenrassen Solaris en Johanniter, en een derde met rode Regent-druiven. We telen biologisch. Gif is uit den boze.´

´Dit wordt ons eerste productiejaar. De oogst verwachten we eind september. Wij gaan de wijn zelf maken, de benodigdheden zijn al in huis.´

De kippenkuikens worden opgevoed door twee moeders: een kip en een eend. Het broedsel van de eend kwam niet uit. Zij beschouwt de kuikens daarom als eigen kroost.

Ze volgden een korte cursus wijnmaken en verder is het in hun ogen een kwestie van proberen.

Monique: ´Experimenteren met smaak, proces en ingrediënten. Een idee van ons is bijvoorbeeld om ons bessensap met de wijn te mixen. Honderden jaren geleden maakten ze ook al wijn, toen hadden de wijnmakers het alleen van horen zeggen.´

´We hebben nog geen idee hoe we de wijn afzetten. Ons standaardgrapje is: met 365 flessen zijn we in elk geval een jaar lang zelfvoorzienend.´

Frits: ´Eerst moeten we maar eens kijken of onze wijn te hachelen is, dan kijken we wel verder.´

Monique is zelfstandig jurist, Frits doet invalwerk als schipper. Hij heeft zijn hele leven in de scheepvaart gezeten en ziet geen reden te stoppen vanwege zijn leeftijd. ´Deze week vaar ik bijvoorbeeld twee dagen. Niks te doen hebben lijkt me erger dan het druk hebben.´

Hun terrein tussen Niekerk en Ulrum zou zich goed lenen voor een camping. Frits moet er niet aan denken. ´Daar heb ik geen zin in, wij zijn hier ook voor onze rust hè.´

Het logement. Op de voorgrond de hond Sev. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij de zevende hond is van Frits.

Ze verhuren een logement dat achterop het terrein staat en een eigen toegang heeft. ´Op die plek stond een vervallen schapenschuur. Wij hebben er een chalet op wielen neergezet dat we verhuren via Natuurhuisjes. Dat loopt als een trein. Tot half september is het bijna elke dag verhuurd. De gasten komen voor de rust en de ruimte en om van de natuur genieten. Hun ontbijtje moeten ze zelf regelen.´

Het wijnetiket.

Of het een goed wijnjaar wordt durven de eigenaren van misschien wel de meest noordelijke wijngaard van Nederland niet te voorspellen. ´De ranken zitten vol trosjes. Dat is een goed teken, maar we zijn afhankelijk van het weer in de komende maanden.´