Winnie en Stientje trekken het land in met hun botsauto´s

Winnie en Stientje voor een van de twee draaiorgels die ze uit hobby hebben.

Het kermisseizoen is begonnen. Voor Winnie en Stientje de Groot elk jaar iets om naar uit te kijken. ´Het is voorjaar. We willen de deur uit. We hebben lang genoeg thuis gezeten.´

Ze wonen in de wintermaanden op bedrijventerrein Hogeweg in Baflo waar ze deze woensdag (9 maart) de laatste voorbereidingen treffen voor het vertrek. Onderhoud, laswerk, dat soort dingen. ´De autootjes kijk ik nu niet na. Zodra wij tijdens het draaien zien dat een autootje niet perfect is, zetten we het apart en kijken het de volgende ochtend na. Dat kan als je je maar op één attractie hoeft te richten.´

Ik ben op de kermis geboren, in een vrachtwagen

Stientje (59) komt uit een kermisfamilie: Groothoff uit Woltersum. ´Mijn grootouders zijn precies honderd jaar geleden, in het geboortejaar van mijn vader, begonnen met een draaizweefmolen. Ik ben op de kermis geboren, in Annen. In een vrachtwagen, mijn vader was bezig met de opbouw.´

Winnie (64) werd via zijn stiefvader Jaap Terpstra (Garnwerd) besmet met het kermisvirus. ´Hij begon toen ik acht was met een zweefmolen. Later kwam er eentje bij. In 1980 ben ik zelfstandig verdergegaan met een molen. Eén jaar alleen, toen kwam Stientje erbij.´

Stientje laat een fotocollage zien van hun gezamenlijke kermisactiviteiten. Sinds 2010 beperken ze zich tot de autoscooter. Bij de opbouw krijgen ze hulp, verder kunnen de twee het samen af. Het is een grote attractie, de kassa niet meegerekend 27,5 bij 15,5 meter groot. Gevolg is dat ze bijvoorbeeld niet in hun woonplaats kunnen staan omdat de ruimte bij het station beperkt is.

Toch is het verrassend dat beiden de zweefmolen leuker vonden om te doen. Stientje: ´Je hebt veel meer contact met de mensen omdat je bij ze langs gaat om de bakjes op te gooien. Je maakt veel lol tijdens een rit. Bij de botsauto´s zit je in een hokje, je drukt op een knop en ze gaan allemaal rijden. That´s it.´

Waarom dan toch botsauto´s? Winnie: ´De zweefmolen werd lastig omdat ik reuma heb. En je wilt een stap verder. De botsauto´s kwamen op ons pad. De supermarkt van toen is ook niet meer de supermarkt van nu.´

Almere (18 tot en met 27 maart) staat als eerste op het programma. ´Zondag (13 maart) brengen we de eerste vracht weg, maandag de tweede. Dinsdag en woensdag gaan we bouwen. Vrijdag is de eerste draaidag. Dit seizoen zijn we verder nog in onder meer Enschede, Lelystad, De Meeren, Vleuten, Amsterdam Zuidoost, Eindhoven en Leek.´

´We hopen op een mooi seizoen. De afgelopen twee jaar waren door corona anders dan anders. Vorig jaar hebben we acht kermissen gedraaid, in 2020 slechts vijf. Normaal hebben we 22, 23 kermissen, waarvan 7 over 2 weekenden.´