Muzikaal vertier vanuit Zoutkamper kroeg

Piratencombinatie De Kegel, met vanaf links: Daniel Tuma, Frank Zijlstra, Koen Lukkien en Dieter Schulz. De dj´s die niet op de foto staan: Demian Aalders, Jan-Klaas Stol, Richard Pettinga, Gerrit Arkema en Betty Rispens.

Een zendmast voor de ingang van Café & Partycentrum De Kegel aan het Dorpsplein in Zoutkamp verraadt wat er binnen gebeurt.

De laatste dagen van het jaar én op nieuwjaarsdag is Piratencombinatie De Kegel in de lucht.

Initiatiefnemer is Frank Zijlstra (29), de eigenaar van de horecagelegenheid die hij in september overnam van Gerrit Arkema en Betty Rispens. Een gedurfde stap in coronatijd.

´Hiervoor heb ik tien jaar bij Heiploeg gewerkt en een korte tijd in de bouw. Ik wilde altijd wel wat in de horeca, vooral omdat er geen kroegen meer zijn in Zoutkamp. We hadden vijf, maar sinds de verhuizing van Henk Kiel (café Kielerbocht) naar Woltersum is er niks meer.´

´Gerrit zocht een opvolger en zijn zoon vroeg mij of ik misschien belangstelling had. Daar heb ik even over moeten nadenken. Sinds het tweede weekend van september ben ik de nieuwe eigenaar. Ik heb een mooie leeftijd om deze stap te zetten.´

Frank achter de tap.

De naam van Kegel & Partycentrum De Zeearend veranderde Frank in Café & Partycentrum De Kegel. ´Gerrit zei eerlijk dat de belangstelling voor kegelen terugliep. Over de kegelbaan ligt inmiddels een vloer. Die kan er in de toekomst altijd weer af. Vanwege het verleden gebruik ik de naam De Kegel.´

´Ik heb een goede start gehad. De eerste tien weken waren een succes, met veel bezoekers uit Zoutkamp en dorpen als Burum en Munnekezijl. Na halftien liep het aardig vol. Tot twaalf uur mochten we open zijn, dat werd al snel vijf uur ´s middags. En dat we nu helemaal dicht zijn, is heel zuur. Hopelijk duurt deze ellende niet al te lang.´

´Het bevalt me tot dusver erg goed hoewel het een sprong in het diepe was. De gunfactor is vrij hoog. In de toekomst mik ik op bruiloften, partijen en feesten met livemuziek of dj´s. Alles is mogelijk. Bij mij kunnen mensen losgaan, er is veel ruimte en de dansvloer behoorlijk groot.´

Luisteraars kunnen makreel winnen door het gewicht te raden

Het idee om vanuit het kroeggedeelte piratenmuziek uit te zenden via de ether (101.3) en een livestream op internet (pcdekegel.nl) ontstond voor de lockdown.

´Ik wilde graag tot 5 uur ´s middags publiek trekken om omzet te draaien. De vergunningen waren al binnen, de zendmast al gehuurd. Vandaar dat we doorgezet hebben na de lockdown.´

´Publiek is helaas niet welkom, toch kunnen we de mensen in Zoutkamp en omgeving op deze wijze vertier bieden. We beginnen om een uur of negen en gaan door tot in de nacht. Het hangt ervan af hoelang we er zin in hebben. We draaien piratenmuziek en wat er aan verzoekjes binnenkomt. Dat kan van alles zijn.´

Aan de hoeveelheid verzoekjes en reacties op prijsvragen leidt hij af dat het tijdelijke radiostation aardig beluisterd wordt. ´We hebben best veel sponsoren. Richard Schulz kwam bijvoorbeeld zojuist met makreel aanzetten. Die is voor de luisteraar die het gewicht van de vis weet te raden.´