Een klus voor Lesley, Guus & Nick bij gemaal Oude Weer

Vanaf links: Guus, Lesley en Nick.

Waar zelden leven is te bespeuren, is het deze woensdag in het najaar relatief druk. Drie mannen zijn aan het werk bij poldergemaal Oude Weer aan de Kievesterweg in Rasquert.

Stadjer Lesley Emmens en de Middelstummers Guus Poel en Nick Bleuming vervangen de motor. ´We hebben een moderne motor geïnstalleerd die energiezuiniger is en beter aan te sturen. En de schakelkast hebben we vervangen´, vertelt Lesley.

Oude Weer, gebouwd in 1968, was het laatste gemaal in het gebied van het vroegere waterschap Hunsingo met nog een oorspronkelijke motor.

Poldergemaal Oude Weer zorgt ervoor het waterpeil in een gebied van 555 hectare op peil blijft. Op de achtergrond de toren van Warffum.

De medewerkers van de technische dienst van waterschap Noorderzijlvest weten de klus in ruim een halve dag te klaren. ´Het ging vlot, er waren geen tegenvallers. Vaak zit het tegen, soms zit het mee.´

Hierna doen ze nog een klusje op de werkplaats in Onderdendam en dan zit de werkdag erop. Dat ze in deze samenstelling samenwerken, komt wel vaker voor. Vervelend? Allerminst. Lesley: ´Er is een goede klik.´

Op de voorgrond de (blauwe) motor die meer dan vijftig jaar zijn werk deed.