Testteam is altijd welkom bij oliebollenbakker Freddie

De laatste twee maanden van het jaar is Freddie Velthuis met zijn Hollandse Gebakkraam te vinden op het Johan van Veenplein in Uithuizermeeden.

Van dinsdag tot en met zaterdag verkoopt Freddie (56) er oliebollen vanuit zijn nieuwe, gelijkvloerse kraam. ´Een beste investering, daar kun je wel een heel luxe Mercedes voor kopen´, zegt de Zandeweerster op een woensdag in december.

Het is even na het middaguur en rustig bij de kraam. ´Vorige week was het koud en nat en dat zie je terug in de verkoop. Maar je moet het niet per dag bekijken. Na afloop van de rit maak je de balans op.´

´De laatste vier dagen van het jaar zijn altijd een gekkenhuis. Op 30 en 31 december beginnen we al om een uur of acht ´s ochtends en draaien we met een man of zeven, allemaal familie. Nu sta ik even alleen, Grietje komt me straks helpen.´

Bijna 30 kilometer verderop – in Siddeburen – staat Wilma Blokzijl hetzelfde te doen als haar man: oliebollen verkopen. Freddy: ´Deze maanden werken we altijd gescheiden. Zomers draaien we met één gebakkraam en onze zweefmolen en draaimolen. Onze oudste zoon heeft een goktent en mijn schoonmoeder een suikerspinkraam.´

Met de draaimolen en zweefmolen willen Freddie en Wilma na het kermisseizoen van 2022 stoppen. ´Ik heb het 45 jaar met veel plezier gedaan. Op mijn elfde hielp ik mijn grootouders – Van Kampen/Van Ellen – al mee. Hun kermisbedrijf heb ik uiteindelijk overgenomen. Mijn ouders en ooms en tantes hadden er geen belangstelling voor. Het is zwaar werk. Opbouwen en afbreken, op onmogelijk uren. Tot ´s avonds laat in de kassa zitten. Ik ben er wel klaar mee. Het is tijd om te stoppen. Met de gebakkramen gaan we door.´

Een mevrouw van middelbare leeftijd meldt zich bij de kraam voor oliebollen. Dat deed ze eerder en ze complimenteert de bakker: ´Ze zijn perfect´.

Freddie later: ´Klanten zijn vaak lovend. Wij krijgen heel weinig klachten. Zeg maar: geen. Laat een testteam maar komen hoor, ik sta volledig achter mijn product.´

Freddie en Wilma hebben vier kinderen. Alleen zoon Nick is in de voetsporen van zijn ouders getreden. Zomers staat hij op kermissen met zijn goktent, in de herfst- en wintermaanden is hij bietenchauffeur. ´Onze jongste zoon, Michel, heeft vorig jaar proefgedraaid. Het viel hem tegen. Hij zei: Nu besef ik pas wat jullie allemaal doen. Het is niet honderd procent mijn ding. Ik heb gezegd: als je er niet helemaal achter staat, moet je het niet doen. Hij helpt nog wel regelmatig mee hoor.´

Freddie organiseert zelf kermissen, die van Middelstum, Uithuizen, Siddeburen en Uithuizermeeden bijvoorbeeld. ´De vergunning regel ik, we staan er zelf met onze attracties en ik vraag collega´s. Helaas kon dit en vorig jaar van de zestig kermissen maar een handvol doorgaan in verband met je-weet-wel. We hebben nog wel iets kunnen verdienen met de gebakkraam, want verkoop is gelukkig wel toegestaan.´

Lange dagen met weinig slaap gaat Freddie tegemoet voordat de voetbalvereniging ZEC in zijn woonplaats en muziekvereniging Concordia in Middelstum langs de deuren kunnen met door hem gebakken oliebollen. Concordia heeft er bijvoorbeeld 5000 besteld. ´Dat betekent toch dat je kwaliteit levert, anders zouden ze wel een andere oliebollenbakker nemen.´