De ijzeren discipline van brandweerman Rik

Rik rent een ronde van pakweg 14 kilometer, in een tempo van 10 à 11 kilometer per uur. Hier is hij bij Noordwolde.

Discipline kan hem niet ontzegd worden. Hardlopen is allesbehalve zijn hobby, toch rent Rik Horst (33) op een winderige aprildag over de Munnekeweg bij Noordwolde. De Bedumer is beroepsbrandweerman.

Hij werkt bij de Brandweer Groningen, afwisselend op de posten Sontweg en Vinkhuizen. ´Bij de brandweer is een goede conditie een vereiste. We beginnen elke 24 uursdienst met individueel sporten en later op de dag doen we dat nog eens met de hele ploeg. Vanwege corona kan dat nu helaas niet.´

Ik wil bij uitrukken niet achteraan hobbelen

´Heel veel collega´s doen er een sport naast, ik niet. Daarom loop ik minimaal één keer in de week voor mezelf. Ik wil bij uitrukken niet achteraan hobbelen. Sowieso ren ik al niet vooraan, de meeste collega´s zijn sneller en sterker.´

Rik maakte drie jaar geleden de overstap van vrachtwagenmonteur naar brandweerman. ´Ik zag een advertentie voorbijkomen. Brandweerman worden, dat leek me wel wat. Voordat je wordt aangenomen ga je een heel traject met gesprekken en testen. Nu zijn ze weer bezig een lichting van negen mensen aan te nemen. Er zijn 561 sollicitaties op binnengekomen. Bij mijn lichting waren er tussen de 300 en 400 sollicitanten.´

Bedum is in zicht, Riks ronde zit er bijna op.

Uiteindelijk wordt van Rik verwacht dat hij allround wordt. Momenteel vervult hij nog de functie manschap/duiker.

In drie jaar tijd heeft hij tal van branden meegemaakt, soms met een dodelijk slachtoffer. Uitrukken voor ernstige auto-ongelukken gebeurt door de stadse brandweer niet heel vaak. ´Op de wegen in de stad komen zware ongelukken veel minder voor dan op plattelandswegen waar sneller gereden wordt.´

En bevalt de brandweerwereld? ´Ja, ik vind het fantastisch. Het is de beste baan die er bestaat. Ik hoef er niet meer weg. Uiteindelijk zal dat wel moeten, want het is geen eeuwige baan. Het wordt als een belastende functie gezien, die je maximaal twintig jaar mag uitoefenen.´