Rudi, een penningmeester die voor inkomsten zorgt

Rudi voor zijn woning aan de Wierumerschouwsterweg. De Drentse patrijs Aquino kijkt vanachter het raam toe.

Elke club zou zich zo´n penningmeester wensen. Eentje die niet alleen let op elke euro die de kas verlaat, maar ook nog eens zelfstandig voor inkomsten zorgt. Hoe? Door vogelhuisjes te verkopen. ´Mooi toch?´, zegt Rudi van der Schans.

Geboren Adorper Rudi (67) zit al 40 jaar in het bestuur van de plaatselijke ijsvereniging, waarvan de laatste 30 jaar als penningmeester. En sinds de oprichting in 2004 is hij bestuurslid van Stichting Speelweide De Molen. ´Beide staan los van elkaar, maar de ijsbaan ligt op het terrein van de speelweide en de ijsclub maakt gebruik van clubgebouw ´t Golden Stee´

´Beide krijgen de helft van de opbrengst van de vogelhuisjes. Soms geeft een koper er nog wat fooi bij Dat is altijd mooi meegenomen. Voor zowel de speeltuin als de ijsclub is het een leuk extraatje.´

´Drie jaar geleden probeerde ik vogelhuisjes te verkopen op de kerstmarkt in het dorpshuis. Dat was niet zo´n succes. Toen stelde Aukje voor om ze bij de weg te zetten. En zo is geschied. Het is een groot succes. Intussen heb ik negentig stuks verkocht. Twee maanden geleden nam een mevrouw uit Groningen er zes mee. Ze gaf ze weg als kerstcadeau.´

De heks met poes op een bezemsteel met fietsstuur aan de muur bij Rudi en Aukje trekt veel bekijks en wordt vaak gefotografeerd. Het is ontsproten aan het creatieve brein van Rudi´s vrouw. Automobilisten en fietsers die van Wierumerschouw komen, kunnen het opmerkelijke tafereeltje bijna niet ontgaan.

Af en toe duikt Rudi de schuur in om de voorraad aan te vullen. ´Ik timmer de huisjes van afvalhout. Dat haal ik overal vandaan.´

Met de financiën van de ijsvereniging zit het wel snor, zegt de penningmeester. ´De laatste jaren hebben ´s winters weliswaar geen inkomsten, maar een groot deel van het dorp is donateur. Dat geldt ook voor de speelweide.´

Rudi verveelt zich niet sinds hij drie jaar geleden met pensioen ging. Hij was vrachtwagenchauffeur bij zand- en grindhandel Bol in Ten Boer. ´Aukje en ik bezorgen woensdag de Noorderkrant in het dorp en ik verzorg de schapen van de buurman. ´s Morgens en ´s middags kijk ik er altijd even. Voeren, klusjes doen en wat dingetjes regelen. De zestig drachtige schapen zitten inmiddels in de schuur. Eventueel kan ik begin maart helpen bij de bevalling, daarvoor heb ik een cursus gevolgd.´

Terug naar de ijsvereniging. Denkt Rudi dat de schaatsen nog uit het vet kunnen? ´Ik zie het somber in, ik denk niet dat het ervan komt. Ze verwachten eerst 10 tot 30 centimeter sneeuw. Dat is slecht voor de ijsvorming, onder de sneeuwlaag gaat het broeien. Je kunt veel beter eerst flinke vorst hebben.´

Eén vogelhuisjes kost 6 euro, voor 10 euro heeft de liefhebber er twee stuks.