Vangen is de specialiteit van Cedric

Yordi, Anne, Hans, William en Cedric (met een dood aasvisje).

Sinds kwart over acht vist Cedric Tillema deze donderdag in de haven van Baflo. Na het middaguur krijgt hij gezelschap van zijn dorpsgenoten William de Roo en Hans Beerda. ´Vroeg in de ochtend heb je meer kans op succes´, weet Cedric.

Alle drie vinden vissen een aangename bezigheid op een vrije dag. Cedric (25) werkt bij Albert Heijn in Winsum, Hans (26) bij de Coop in Baflo en William (27) is schilder van beroep. En de haven van Baflo is een prima visplek met grote kans van slagen. Maar daar moet je maar niet al te veel ruchtbaarheid aan geven, benadrukken ze.

Met de vangsten valt het vandaag nog niet mee, al is Cedric best tevreden. ´De vangsten hadden goed kunnen zijn. Net had ik mijn eerste snoek vandaag, eentje van 80 centimeter. Ik had daarvoor al vier aanbeten zonder succes.´

Vangen is zijn specialiteit. Niet alleen als visser, ook als doelman van het eerste van voetbalclub Rood Zwart Baflo. De competitie en trainingen liggen al geruime tijd op hun gat, maar heel erg vindt hij dat niet. ´Kan ik mooi even vissen.´

Cedric keepte 3,5 jaar bij de hoofdmacht van vv Winsum en besloot toen terug te keren naar Rood Zwart. ´Ik wilde lekker met vrienden voetballen en voor gezelligheid. Het is ontspannender, vv Winsum is als eersteklasser erg prestatiegericht.´

William speelt in het tweede van Rood Zwart Baflo, Hans voetbalde tot zijn knie dwars ging liggen.

Cedric met zijn snoek van 80 centimeter. Foto: William de Roo

Cedrics grootste snoek ving hij zes jaar geleden: 1,10 meter lang. Dit prille jaar ving hij er al een van 1 meter. ´Ik heb een werphengel gekocht nadat ik aan mijn vaste stok een snoek kreeg en verspeelde doordat het draad brak. Ik wist niet dat hier zulke grote vissen zwommen.´

Hans verschalkt ook geregeld een snoek. William is de uitzondering: ´Ik heb nog nooit iets gevangen, ik ben pas in de kerstvakantie begonnen met vissen. Ik stond vaak te kijken, nu doe ik mee.´

Even verkassen.

En daar arriveert hengelaar nummer vier: automonteur in opleiding Yordi Bolhuis (18) heeft een middagje vrij. Zijn vriendin Anne Dohmeyer vergezelt hem.

Vangsten in Baflo blijven uit. Later op de middag beproeven ze hun geluk nog in het Omsnijdingskanaal in Winsum. Cedric vangt daar nog een snoek. Ze vinden het vanwege zijn bescheiden formaat niet de moeite waard om de meetlat erlangs te leggen.