Kokanja, het cateringbedrijf van een vrolijke keukenprinses

Het water loopt je in de mond bij het passeren van de Peugeot Partner van Anja Koopman (55) in Tinallinge. Erop afgebeeld een heerlijke Thaise maaltijdsoep. Anja heeft sinds vorig jaar een cateringbedrijf: Kokanja.

Voor haar bedrijf gebruikte ze eerst een Peugeot 107. ´Op een of andere magische manier lukte het me altijd nog net om mijn spullen erin te krijgen. Maar het was niet handig. Omdat ik voorstander ben van duurzaamheid, wilde ik graag elektrisch rijden. Dit is een tweedehands demo die onder de logo´s zat, vandaar dat-ie waarschijnlijk nog niet verkocht was.´

Op haar auto krijgt ze veel reacties. ´De meeste mensen zeggen: Anja, zodra corona over is, bel ik je.´

Koken mag ze graag doen, al haar hele leven is ze een keukenprinses. ´Laat mij mij lekker prutsen met eten, dat vind ik heerlijk, daar word ik blij van. Koken voor groepen deed ik vroeger in Sint-Annen al.´

Ze is gastronoom en sommelier. Ook volgde ze een baristacursus, waar ze in de toekomst misschien iets mee gaat doen. ´Mijn bedrijf wil ik organisch laten groeien, elke keer een ideetje oppakken en uitvoeren. De focus ligt eerst op de wijn- spijsavonden. Maar ik verzorg ook high-tea of whatever. Maaltijden tot maximaal dertig personen, want ik doe het in mijn eentje. Helmer (partner) helpt alleen af en toe mee met de afwas.´

In het Gebouwtje, de vroegere school (tot 1906) naast hun ´meesterswoning´, verzorgde Anja twee keer met hulp van vriendinnen een wijn-spijsavond. ´In juni en september. Er was vanwege de afstandsregel plaats voor maximaal 16 mensen, ik had alles precies uitgemeten. De gasten kregen een driegangendiner en bij elke gang een bijpassende wijn waar ik iets over vertelde.´

Anja voor het Gebouwtje.

Helmer en Anja verbouwen momenteel de keuken. ´Die is voor mijn werk heel onpraktisch. Ik kook op een vierpitsstel en bak in een klein oventje. Daarom verbaast iedereen zich erover wat ik er weet te produceren. Maar dat is puur een kwestie van plannen. We hebben nu tijd voor een verbouwing, die we deels zelf doen. Zodra we na corona weer kunnen starten, is alles tiptop.´

Naast Kokanja werkt ze vier dagen per week als ICT-adviseur op het UMCG in Groningen. Als basis hiervoor volgde ze de hbo-opleiding facilitair management. ´Mijn opleiding lijkt niet echt aan te sluiten, maar zowel in mijn werk in het ziekenhuis als in mijn bedrijf ben ik in feite facilitair bezig.´

Het idee om een cateringbedrijf te beginnen, speelde al langer. ´Allereerst leek een B&B mij wel wat, met koken en wijn erbij. Maar daarvoor een woning aanschaffen is best duur. Daarom heb ik organisaties als Staatsbosbeheer en Het Groninger Landschap aangeschreven. De Enne Jans Heerd in Maarhuizen was zeer geschikt geweest. Gijs van Rhijn en Mayke Zandstra waren ons net voor. Voor hen doe ik soms cateringklussen. Toen de eerste rekening de deur uit moest, dacht ik: dan moet ik ook een bedrijf hebben. En zo was er van de een op de andere dag Kokanja.´

´Kok Anja noemde iemand mij eens. Ik dacht: hé, wat leuk als je het aan elkaar schrijft. Kokanja is het land van overvloed, luilekkerland.´

De vrolijke en enthousiaste Anja maakt vooral gebruik van producten uit eigen streek. ´Hoe lokaler, hoe minder vervoer en hoe beter voor het milieu. En je werkt zo min mogelijk met tussenpersonen. Ik doe zaken met bijvoorbeeld Kleikracht en Fluitekruid in Winsum en de Eemstuin en Waddenvarkens in Uithuizermeeden. Ik probeer zoveel mogelijk biologische producten te gebruiken, maar de honderd procent haal ik niet. Daarom wil ik mijn bedrijf niet biologisch noemen. Je moet waarmaken wat je zegt.´

Producten haalt ze verder uit haar eigen tuin(tje) en uit de dorpsboomgaard. ´We staan op de wachtlijst voor een volkstuintje achter de kerk.´

Ze voelt zich thuis in Tinallinge, waar ze nu zeven jaar samenwoont met Helmer Bootsman. ´Ik ben aardig ingeburgerd en zit bijvoorbeeld in het bestuur van de culturele commissie.´