Henk, chef oud papier bij de muziekvereniging

Dagelijks – uitgezonderd zondag – is Henk Buist (73) zo´n anderhalf uur te vinden in een van de twee papiercontainers van de christelijke muziekvereniging Excelsior. ´En dan moet ik niet te netjes kijken, anders zou ik hier minstens twee uur zoet zijn.´

In zijn blauwe overall maakt Henk in de container op het bedrijventerrein aan de Hogeweg in Baflo het gebrachte karton en papier klein en plat en stapelt het netjes op.

Deze heeft pech, het adres staat op de doos

´Virol mag van mij geen lucht vervoeren, dat is veel te duur. Als ik dit niet zou doen, dan is-ie morgenavond vol met hooguit 1,5 ton. Nu kan er zeker 2,5 tot 3 ton in.´

´Dit voorjaar kregen we erg veel aangeleverd tijdens de lockdown. Ik ben toen zo wezen stoppen en proppen dat er maar liefst 5 ton in zat.´

´Doordat ik hier altijd bezig ben, weten de mensen dat ze het papier hier altijd kwijt kunnen. Ze komen er zelfs speciaal voor van buiten Baflo. Particulieren én bedrijven.´

Terwijl Henk in de container bezig is, wordt er geregeld papier gebracht. Zelfs met de skelter.

´De oudpapierprijs is schrikbarend laag. Zonder een garantieprijs zouden we er geld op toeleggen en dus niet inzamelen. De gemeente garandeert een prijs van 36 euro per ton. Een container vol levert de vereniging dus 90, 100 euro op. Het is onze belangrijkste inkomstenbron.´

´Vaak fiets ik hier ´s middags na het theedrinken naartoe, om een uur of vier. Dankzij het licht van de overkant – van garage Bolhuis – kan ik in de wintermaanden alles goed zien.´

´Ik doe dit met alle plezier. Je hebt hier best veel aanspraak, je ziet en hoort een hoop. Het is best wel een sociaal gebeuren. Als de container vol is, geef ik het door aan Virol. Gemiddeld één keer per week halen die er eentje op.´

Het scheerapparaat gebruik ik nog iedere dag

´Je valt met de neus in de boter´, zegt Henk, wijzend naar een verpakking volgestouwd met piepschuim. ´Er heeft een mooi apparaat in gezeten, de rest is voor ons. Deze heeft pech, het adres staat op de doos. Straks zet ik hem achter op de fiets en breng ik hem terug. Dat doe ik vaker, soms krijg ik een dankjewel, anderen reageren boos.´

´Vorige week stond hier een doos met onderin allemaal glas. Zuivelpakken en petflesjes worden hier ook dikwijls gedumpt. Dat soort rommel komt in de afvalcontainer die de gemeente regelmatig leegt. Maar ze zijn deze week nog niet geweest.´

Thijs haalt namens de gemeente Het Hogeland het afval op bij Henk.

Henk heeft het nog niet gezegd of buitendienstmedewerker Thijs Brouwer arriveert met zijn gemeentewagentje om het afval op te halen. Uiteraard helpt Henk hem een handje.

Even later: ´Heel soms stuit ik op iets verrassends. Een VVV-bon van 25 euro heb ik tussen het oud papier gevonden en een scheerapparaat. De bon heeft mijn vrouw verzilverd, het scheerapparaat gebruik ik nog iedere dag.´

Een vertrouwd beeld aan de Hogeweg in Baflo. In het weekend zijn de twee containers ´s nachts afgesloten om vernielingen te voorkomen. Laatst staken onbekenden er nog een afvalcontainer in de brand.

´Ik ben mijn activiteiten zachtjes aan het afbouwen. Ik zit niet meer in het bestuur van Excelsior, ben nog wel voorzitter van dorpsblad De Schakel. Maar in het oud papier gaat verreweg de meeste tijd zitten. Mijn vrouw Frouke is secretaris van Excelsior en onze zoon Nick bestuurslid.´

En de gepensioneerd bedrijfsverzorger is al 61 jaar muzikant (10 kilo zware bastuba), waarvan de laatste 44 jaar in Baflo en daarvoor in Warffum en Onderdendam. Vanwege deze mijlpaal en voor zijn andere verdiensten voor de samenleving werd hij in september 2019 tot zijn grote verrassing benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Sinds augustus dit jaar moet Henk een stukje verder fietsen om bij de oudpapiercontainers te komen. Henk en Frouke betrekken in februari een levensloopbestendige nieuwbouwwoning in plan Oosterhuisen in Baflo. Omdat ze hun huis aan de Julianalaan verkocht hebben, wonen ze tijdelijk aan de Eenrumerweg.