Jaap rommelt wat aan bij zijn geliefde zwembad

Met een aardappelschilmesje schraapt Jaap Ridderbos onkruid weg tussen de straatstenen voor zwembad De Breede. ´Als je hier aankomt is het onkruid geen gezicht. Dat vind ik niet prettig. Daarom rommel ik hier wat aan.´

Drie vrijwilligers doen het groenonderhoud van het zwembadterrein. Naast Jaap zijn dat Henk Berghuis (oud-badmeester) en Harry de Jonge. Vandaag is Jaap alleen bezig.

´Het bad ligt mij na aan het hart. Ik vind het een fantastisch mooi zwembad en zou het verschrikkelijk vinden als het weg zou gaan als gevolg van gemeentelijke bezuinigingen. Daar maak ik me wel zorgen om. Het is een prachtige plek. Zo´n groene entourage kom je zelden tegen bij een zwembad. Door vrijwilliger te zijn hoop ik eraan bij te dragen dat het behouden blijft.´

Jaap (73) verhuisde 15 jaar geleden, na zijn pensionering, met zijn vrouw Tiny van Leeuwarden naar Warffum. ´Ik heb altijd met mijn kop in de vliegtuigen gezeten. Was techneut bij de luchtmacht. In principe is dat grondwerk, maar ik mocht ook geregeld mee. Ik kwam in 1979 gelijktijdig met de F16 in Leeuwarden.´

Terwijl Jaap vertelt, wijst hij naar boven. ´Daar gaat er eentje. Ze zijn aan het oefenen.´

Oproepen om vrijwilliger te worden leveren weinig op

Jaap en Tiny zijn vaste baantjestrekkers in het zwembad. ´Badmeester Alfred Jonker – helaas veel te vroeg overleden – zei veertien jaar geleden dat ze wel een extra vrijwilliger konden gebruiken. We waren eerst met zes, maar door overlijden en ouderdom zijn we nu maar meer met zijn drieën en dan komt er meer op je af. Met Henk doe ik het groenonderhoud, Harry is de vaste maaier. Oproepen in het dorpsblad Op en om de terp om vrijwilliger te worden leveren weinig op.´

´Er is nog genoeg te doen. Vanmorgen heb ik takken weggeknipt bij het hek zodat de ambulance zonder problemen het terrein op kan. Ook nemen we de fietsenstalling nog onder handen. De gemeente heeft er geen tijd voor en heeft ons gevraagd. Dat is een beste klus. Eind dit jaar snoeien we de bomen rondom het zwembad. Er waait veel blad in het water.´

Ridderbos, even je verstand gebruiken!

´Ik heb zeker geen hekel aan dit werk. Je zet je verstand op nul en je kunt heerlijk nadenken. Er komt dan van alles langs in je gedachten, heerlijk. Eigenlijk heb ik de ballen verstand van groen. In onze eigen tuin moet mijn vrouw mij aanwijzingen geven, anders trek ik de verkeerde planten eruit.´

Na het middageten trekt hij baantjes in het bad met Tiny om daarna nog een uurtje onkruid te wieden. ´Twee ochtenden in de week ben ik hier gemiddeld.´

Het bad is op het moment van het gesprek net een half uur gesloten. Vanwege corona wijken de openingstijden af, moet er vooraf gereserveerd worden en mogen per tijdvak maximaal slechts tien mensen in het water. Heeft Jaap niet af en toe de neiging in het water te springen als-ie er toch alleen is? ´Ik ben er wel toe in staat hoor, zeker als het heet is. Maar dan denk ik: Ridderbos, even je verstand gebruiken!´