Schoolkamp in Potmaarbos na 40 jaar Ameland

Jan ten Harkel helpt een moeder mee met het afbreken van de tent.

Het alternatieve schoolkamp van openbare basisschool Tiggeldobbe zit er bijna op. In een miezerregen breken de 35 groepachters met hulp van leerkrachten en ouders het kamp donderdagmiddag op.

Meester Jan ten Harkel – bijna veertig jaar in het onderwijs werkzaam waarvan de helft op de school in Winsum – helpt een moeder met het afbreken en opruimen van een van de tentjes.

´Het was niet te vergelijken met het kamp op Ameland, dat al veertig jaar een traditie is op de Tiggeldobbe. Daar verblijven we dan van maandag tot en met vrijdag. Maar de leerlingen vinden het wel geweldig dat er nog iets georganiseerd kon worden´, vertelt Jan.

Het alternatieve schoolkamp zit erop.

Drie dagen waren de groepachters op het terrein van Scouting Vinchem in het Potmaarbos. ´Dinsdag na de lunch hebben we allerlei spelletjes en een speurtocht gedaan, waarna de kinderen weer naar huis gingen. Woensdagmorgen hebben we onder meer gefietst. ´s Avonds was er kampvuur en hebben we het dierengeluidenspel gedaan.´

´Rond 1 uur was het gebeurd. Omdat we hier maar één nacht sliepen, dacht ik dat het weleens onrustig zou kunnen worden. Maar dat was niet het geval. Waarschijnlijk door de vele activiteiten vielen de kinderen snel in slaap. En wij trouwens ook. Vanmorgen hebben we gekanood. Vanwege de motregen zijn we daar iets eerder mee gestopt dan gepland. Gelukkig was het gisteren prima weer.´

´De regels rond corona maakten het af en toe lastig. Je kunt lang niet alles doen. Overal moet je voorzichtig mee zijn. Zo hebben we gisteren het eten door de snackbar laten bezorgen, voor iedereen apart verpakt´, aldus Jan, die samen met twee leerkrachten en twee ouders de leiding had op het alternatieve kamp.