Vier volle machines met oranje tasjes van de voedselbank

Een droogmolen en een paar meter verderop een waslijn vol oranje tasjes. Irene Visser, vrijwilliger bij Voedselbank Het Hogeland, heeft zich wel wat op de hals gehaald.

´Hoeveel tasjes het precies zijn weet ik niet, maar mijn wasmachine met een capaciteit van 9 kilo heeft vannacht twee keer gedraaid. Wat je nu ziet, is de helft. Het eerste deel heb ik gistermorgen al gedaan.´

Geregeld staan voorbijgangers even stil

De tasjes worden door onder meer kerken, scholen en verenigingen gebruikt voor inzameling voor de voedselbank. ´De mensen krijgen de tasjes mee naar huis en die kunnen ze vullen met producten als suiker, houdbare melk en rijst. De voedselbank haalt de tasjes op en gebruikt de inhoud voor de voedselpakketten. We kijken er kritisch naar. Laatst zat er een product bij dat houdbaar was tot 2006.´

De Winsumse is vier ochtenden in de week actief voor de voedselbank. Het is de eerste keer dat ze de tasjes wast, op eigen initiatief. ´Op de hoeveelheid heb ik mij een beetje verkeken. Maar het is leuk om te zien dat de was wel bekijks trekt. Geregeld staan voorbijgangers even stil.´