Afval-aardappelen moeten grond van Hans en Gina losser maken

Hans heeft er wel schik in.

Je hebt je tuin met vette klei en wilt losse grond. Om die reden zoeken Hans en Gina Boekema uit Winsum de beste aardappelen – of beter gezegd aardappeltjes – uit de ´composthoop´ van landbouwer Derk Gesink in Mensingeweer.

Hans: ´We hebben de halve tuin overhoopgehaald en beginnen misschien een moestuin. Aardappels zorgen ervoor dat de grond mooi los wordt. We poten ze en dan zien we wel of het lukt. We kunnen ons er in elk geval geen buil aan vallen.´

Ik moest zó lachen

Gina is de ontdekker van de aardappelen die afgelopen herfst bij de oogst door de zeefmat gevallen zijn. ´Twee weken geleden moest ik zó lachen. Ik was bij de Albert Heijn geweest en daar waren geen aardappelen meer te koop omdat de mensen massaal aan het hamsteren waren. Vervolgens zag ik ze hier gewoon op een hoop langs de kant van de weg liggen.´

Grappig dat de aardappelen uitgerekend in een Albert Heijn-tas mee naar Winsum gaan.