Dirk telt eenden, ganzen en andere watervogels

Met een verrekijker tuurt vogelaar Dirk Blok zondagochtend de weilanden aan de oostkant van Winsum af. Sovon Vogelonderzoek Nederland houdt dit weekend (18/19 januari) de jaarlijkse midwintertelling.

Dirk telt de ganzen, eenden en andere watervogels in de Winsumermeeden en omgeving. ´Zeg maar het gebied tussen Winsum, Onderdendam, Bedum en Sauwerd.´

Dat betekent de hele dag buiten zijn. Begonnen om half tien verwacht hij nog tot vier uur door te gaan met zijn hobby. Gelukkig werkt het weer mee. Het is droog, zonnig en bepaald niet koud voor de tijd van het jaar.

Onrust door overvliegende zeearend

´Wilde eenden, soepganzen, krakeenden, meerkoeten, smienten en waterhoentjes heb ik zojuist genoteerd´, vertelt Dirk.

Wijzend richting Westerdijkshorn naar honderden opvliegende ganzen: ´Er vloog net een jonge zeearend over. Vandaar al die onrust onder de vogels. Dat bemoeilijkt het tellen.´

De vogelaar moet weer verder. ´Normaal sta ik zes, zeven minuten op één plek. Anders red ik het vandaag niet.´

Na afloop meldt Dirk dat hij bijna 5000 vogels geteld heeft. Vergeleken met vorige midwintertellingen relatief veel grote zilverreigers (meer dan 20) en ganzen (ongeveer 1000, vooral brand- en kolganzen). Omdat het maar geen winter wil worden zijn er nog steeds vele honderden kieviten en goudplevieren in de Winsumermeeden. Van de roofvogels nam hij behalve buizerds en torenvalken ook één blauwe kiekendief, één slechtvalk en dus één zeearend waar.