Rose en Storm, net zo eigenwijs als hun baasje Sjoerd

Sjoerd met Rose (links) en Storm.

Sjoerd Vitters (49) wandelt op een zondag met zijn Ierse terriërs Rose (10) en Storm (4) een rondje Mensingeweer, zoals de Eenrumer het noemt. ´Dankzij het nieuwe fietspad kun je een prachtig ommetje maken. Daarvoor kwam ik vaak niet verder dan het Eenrumerbos.´

´Ze zeggen dat een hond vaak op zijn baasje begint te lijken, maar je kiest natuurlijk ook een hond uit die bij je past. Deze zijn heerlijk eigenwijs, net als de Vitters.´

´Mijn vader zei altijd: je moet respect voor een ander hebben, maar ook eigenwijs zijn en je niet laten overrulen.´

Ze zijn lief, waakzaam en enthousiast

Zijn ouders, Wim en Tine, hadden altijd al terriërs en die traditie zette hij voort. ´Marianne en onze zoons Jarnick en Lasse zijn er gek mee. Inmiddels heeft mijn moeder geen honden meer, ze is 80.´

´We hebben sinds 14 jaar Ierse terriërs. Het is een ras met alle positieve eigenschappen van een echte gezinshond. Ze zijn lief, waakzaam en enthousiast. Soms iets tè, als ze mensen tegenkomen. Daarom lijn ik ze dan ook direct aan, want de meeste mensen stellen het niet op prijs als een hond tegen ze opspringt. Datzelfde geldt als we andere honden tegenkomen, want daar kunnen ze fel op reageren. Het blijven terriërs.´

´Omdat dit ras niet doorgefokt is, komen bij Ierse terriërs weinig erfelijke ziekten en aandoeningen voor. Er lopen, schat ik, tussen de 400 en 500 rond in Nederland.´

Sjoerd is hoofd bedrijfsvoering bij Het Groninger Landschap in Haren. Zijn ouders hadden ruim 20 jaar lang een café/cafetaria in Eenrum. ´Daar kwam een eind aan toen mijn vader in 1995 overleed. Om de loop erin te houden hebben mijn moeder en ik de zaak nog een jaar samen gedraaid en toen verkocht.´