Jack, Johan en Douwe hebben het maar druk met de kerstbomen

Johan (links) en Jack.

´De verkoop van kerstbomen begon altijd pas na Sinterklaas, maar schuift steeds verder naar voren´, zegt Jack Zant van Discus Profauna in Winsum een dag voor 5 december.

Jack is op het terrein achter de winkel – rond molen De Vriendschap – bezig kerstbomen te netten, collega-eigenaar Johan Korsaan timmert een houten kruis onder een boom. Verderop lopen klanten langs het immense aanbod, op zoek naar het in hun ogen mooiste exemplaar.

Alle bomen heb ik minimaal vier keer in handen

Johan: ´De verkoop loopt nu een dikke week, maar we zijn al  maanden met de voorbereidingen bezig. In de zomermaanden bekijken we de kerstbomen bij onze leveranciers in onder meer Slochteren en Schildwolde. Begin november richten we ons terrein achter de winkel in voor de verkoop en halen we de eerste partij bomen op.´

Die laatste klus is uitbesteed aan zijn vader Douwe (bijna 72), die ook de bezorging van de kerstbomen in Winsum en omliggende dorpen voor zijn rekening neemt. Alleen op zaterdag krijgt hij daarbij hulp. ´Alle bomen heb ik minimaal vier keer in handen´, zegt Douwe, net teruggekeerd van een bezorgronde. ´Sommige zijn ontzettend zwaar.´

Douwe schuift een zware kerstboom in de aanhanger.

De bomen variëren in prijs van 9,95 tot 185 euro. Jack: ´De Nordmann en de Fraseri verkopen we het meest aan particulieren. We leveren ook grote kerstbomen, bijvoorbeeld aan restaurants en scholen. En de boom die vandaag op het dorpsplein wordt opgezet, komt hier ook vandaan.´

Jack (46) en Johan (42) namen de zaak aan de Hoofdstraat Winsum in 2002 over van Jan van Hoorn, bij wie ze beiden jarenlang in dienst waren. De twee enthousiaste ondernemers hopen binnen nu en twee jaar te verhuizen naar het Boogplein, waar ze de directe buren worden van natuurvoedingswinkel Fluitekruid.