Petra´s mobiele fruitpers paradepaardje op haar eigen fair

Petra (rood shirt) vult zakken van 3 liter, die daarna in een kartonnen verpakking komen.

Petra van der Berg bedient haar gloednieuwe mobiele fruitpers op de fruitfair bij haar thuis aan de Oude Dijk in Uithuizen. Zakken van 3 liter vult zij met versgeperst sap.

De fair heeft ze zelf georganiseerd. Er staan wat kraampjes met onder meer kaas, jam en honing en twee leden van de Noordelijke Pomologische Vereniging zijn er om fruitrassen te beoordelen. Kinderen vermaken zich op een groot springkussen.

Maar het paradepaardje deze dag (zaterdag 14 september) is toch wel de fruitpers. ´In juli hebben we hem opgehaald uit Zuidwest-Duitsland, vlak bij de Bodensee.´

Bij particulieren langsgaan om 500 kilo fruit te persen kan niet uit

Een flinke investering die terugverdiend moet worden. Met de fruitpers, door haar Golden Raand genoemd, gaat Petra bij fruitkwekers langs. Ook staat ze op markten en pleinen. Particulieren kunnen na afspraak met fruit langskomen aan de Oude Dijk. ´Bij particulieren langsgaan om 500 kilo fruit te persen kan niet uit.´

Petra heeft familieleden opgetrommeld om haar deze dag te helpen. Haar partner Tjark Luchtenberg en zijn vader Engel-Jan zijn druk bezig met onder meer de techniek, de aanvoer van fruit en de pulp. ´De bakken met pulp gaan naar Waddenvarkens in Uithuizermeeden. De dieren zijn er gek op´, weet Tjark.

Tjark vult de machine met peren.

De mobiele fruitpers is op evenementen niet alleen te bedienen, zegt Petra. ´Tjark of mijn schoonvader helpt mij dan.´ Tjark met een kwinkslag: ´Een voordeel van zo´n machine is dat je geen ruzie krijgt, je staat toch op enige afstand van elkaar te werken.´

Appels vormen deze dag de hoofdmoot, peren zijn een goede tweede. In combinatie met appels kan ook ander fruit, zoals pruimen, aardbeien en bessen, geperst worden.

Nieuwe boomgaard met oud-Groningse rassen

Het fruit wordt in de machine gewassen en gehakseld, waarna het sap van de pulp worden gescheiden en op 78 graden in tanks wordt gepasteuriseerd. Daarna komt het de zogeheten bag-in-box van 3 liter. Ongeopend is het sap twee jaar houdbaar.

Petra en Tjark hadden enkele appelbomen bij hun boerderij en hebben vorig voorjaar een nieuwe boomgaard aangelegd met vijftig appel- en perenbomen, oud-Groningse rassen met een hoog sapgehalte. Petra verkoopt haar eigen fruitsap vanuit een kraampje bij haar thuis, bij Waddenvarkens in Uithuizermeeden en bij Landgoed De Camping in ´t Zandt.

Vader en zoon zijn verantwoordelijk voor de achterkant van de fruitpers. De pulp is voor de varkens.