Haus Marjanne, een stukje Hogeland in Tirol

Ben je op vakantie in Tirol, blijken op 5 kilometer afstand van je uitvalbasis twee Hogelandsters een appartementenverblijf te hebben. Richard en Marjanne Til uit Roodeschool zagen vorig jaar een langgekoesterde wens in vervulling gaan: wonen (en werken) in Oostenrijk.

Haus Marjanne, voorzien van de karakteristieke balkons met geraniums, is te vinden in Niederau, gemeente Wildschönau. Een fantástisch gebied, vinden beide ondernemers. ´Eind jaren tachtig zeiden we al dat we ooit in Oostenrijk wilden wonen. Het kwam er nooit van, sterker nog: in 2005 zijn we in Roodeschool tuincentrum De Splinter begonnen. Alles kwam in een stroomversnelling toen we ons bedrijf in 2017 konden verkopen. We hebben vervolgens een halfjaar rondgekeken in Oostenrijk en zijn uiteindelijk hier terechtgekomen.´

Marjanne en Richard met de Groninger vlag. ´We moeten hem niet op de kop houden.´

Sinds mei vorig jaar is het stel bezig met verbouwen, verbouwen en verbouwen. ´Het hotel, Pension Diana geheten, was veel te groot voor ons. We zijn een eind op weg om van de 23 kamers 6 appartementen en 2 kamers te maken. Een deel is klaar en verhuren we. We wonen zelf op de derde verdieping. Ons huis in Roodeschool hebben we gelukkig dit voorjaar kunnen verkopen. Dat is een zorg minder.´

´Met kerst moet alles klaar zijn. Dat moet ook wel, want vanaf dan zijn we eerst volgeboekt. We draaien nog tot 21 augustus en zijn dan gesloten tot in december, zodat we al onze energie in de verbouwing kunnen steken.´

´Sinds vorig jaar kerst ontvangen we gasten. Wintergasten stellen geen hoge eisen, zodat we de oude kamers konden gebruiken. Daar was ook niks mis mee, behalve dan dat ze gedateerd waren. Er is een duidelijk verschil tussen winter- en zomergasten. Skiërs zijn hier echt voor een bed, brood en een goede douche. Ze ontbijten zo vroeg mogelijk en vertrekken direct naar de piste. Aan het eind van de middag zie je ze pas weer. Zomergasten verblijven langer op hun kamer.´

In de ontbijtruimte. Een warme maaltijd moeten de gasten zelf bereiden of elders nuttigen. ´We willen naast het werken ook tijd voor onszelf. Als eigenaar van De Splinter werkte ik tachtig uur per week en dat is hier niet de bedoeling.´

Het verbouwen doen de twee samen, soms met hulp van familie en kennissen. ´Richard barst van de energie en die moet hij kwijt´, zegt Marjanne lachend. ´Alleen alles wat met elektriciteit en water te maken heeft, laten we doen, evenals het stukadoorswerk. We liggen voor op schema. We hebben alles van tevoren goed bekeken en uitgedacht. Toch gaat er nog weleens wat mis. Richard heeft al eens per ongeluk een waterleiding doorgeslepen. Maar als er een probleem is, lossen we dat direct op. Onze jarenlange ervaring als ondernemer komt goed van pas.´

We zitten hier op 860 meter hoogte, maar eigenlijk hebben we het gevoel op het platteland te wonen

De gemeenschap van Niederau heeft de twee Groningers in de armen gesloten. ´We zijn hier fantastisch opgenomen. De mensen zijn hier geweldig relaxed, minder gehaast dan in Nederland. Als er een rij voor de kassa staat, begint de caissière rustig een gesprek met een klant. Het Tirools dialect is af en toe een probleempje. Ze praten hier soms zo snel – een beetje omgekeerd Gronings zeg maar – dat het voor ons lastig te volgen is.´

´We zitten hier op 860 meter hoogte, maar eigenlijk hebben we het gevoel op het platteland te wonen. Heimwee hebben we geen moment gehad, daarvoor hebben we het ook veel te druk. Familie en vrienden lijken meer heimwee naar ons te hebben en komen geregeld langs.´

´Klopt´, zegt bevriend ondernemer Peter ´Accu´ Lijnema uit Roodeschool die deze avond ook van de partij is. ´En het is hier geweldig mooi.´ Over een half uurtje zullen hij en Richard op de e-bike stappen voor een tochtje door de omgeving.

Een appartement dat inmiddels in gebruik is.

Over belangstelling hebben Richard en Marjanne niet te klagen. ´De gasten komen vooral uit België, Duitsland, Engeland en Nederland. En het Hogeland is goed vertegenwoordigd. Deze week hadden we op één ochtend gasten uit Spijk, Roodeschool, Uithuizermeeden en Baflo aan het ontbijt. Alle vier hadden ooit een tuinhuis van mij kocht. Dat geeft mij als oud-eigenaar van De Splinter een goed gevoel.´

Uiteraard komt Ik Vertrek ter sprake, het tv-programma dat Nederlandse stellen volgt die hun heil beproeven in het buitenland. In de populairste afleveringen stapelen de problemen voor de emigranten zich op tot bijkans bergen zo hoog als in Tirol, meestal veroorzaakt door een onthutsend slechte voorbereiding.

Richard: ´Ik Vertrek heeft ons ook benaderd, maar we hebben vriendelijk bedankt voor de eer. We zijn daar als Groningers te nuchter voor, hadden geen zin in die poespas.´

Richard bericht wekelijks op zijn Facebookpagina over de voortgang van de verbouw. www.facebook.com/richardtil.niederau