Roel en Greetje gaven hun laatste stuiver uit aan een kruiser

Een prachtige en opvallende naam voor een kruiser: Léste Stuver. Roel Slagter en Greetje van der Molen uit Uithuizermeeden hadden er wel wat voor over om de boot te kopen. ´Onze laatste stuiver is letterlijk en figuurlijk opgegaan aan onze grote hobby´, zeggen ze.

´We hebben de drie motoren en de boot die we hadden verkocht. Mijn overwerkgeld en Greetjes spaargeld hebben we gebruikt en ten slotte hebben we de inhoud van het kleingeldpotje omgekieperd op de keukentafel. Alles bij elkaar net genoeg om de boot aan te schaffen.´

De vaste ligplaats is een steiger in het Winsumerdiep, achter de Westerstraat in Winsum. ´Een prima uitvalsbasis, we kunnen direct weg en zijn snel op het Reitdiep. En we houden er niet van om in havens te liggen.´

Flink wat pech deze zomer

Roel en Greetje hebben deze middag samen het uitlaatspruitstuk vervangen. Roel: ´We hebben deze zomer flink wat pech. We zijn net terug van een vakantie door Friesland en de kop van Overijssel. Onderweg hadden we een lekkende dieselolietank en koeling en lekkage in de wc. Gelukkig konden we alles zelf herstellen.´

In december 2017 kocht het stel de 11,20 meter lange, veertig jaar oude kruiser in Burgum. ´We voeren weg en werden direct door de politie gesommeerd om terug te gaan. Het was vanwege de mist te gevaarlijk op het Burgumermeer en het Prinses Margrietkanaal. Toen de agenten weg waren, hebben we even gewacht en zijn weer gaan varen. Achteraf onverantwoord, maar ja, we trekken het liefst ons eigen plan.´

Wat we ook veel horen: moet je een stuiver van ons?

Vorig jaar zijn de twee direct met hun nieuwe eigendom op vakantie gegaan. Die verliep probleemloos. Daarna kwam Léste Stuver bij huis te staan en volgde een acht maanden durende opknapbeurt. ´We hebben hem geschilderd en een nieuwe kachel, deur, kap en kozijnen geplaatst. En we zijn nog niet klaar. Van de winter gaan we verder. Om makkelijk bij de boot te kunnen, hadden we er een steiger omheen gezet.´ Daar kan Roel makkelijk aan komen via zijn werkgever, Gjaltema Groep in Groningen.

Even terug naar de bijzondere naam van de kruiser. Greetje (werkzaam bij de Aldi in Uithuizen): ´Toen we hem kochten heette hij Cunera. Dat vonden we niks, deed ons ook te veel aan RTV Noord denken (journaliste Cunera van Selm). Deze naam vinden we mooi en passend. We krijgen er ook veel reacties op. Is het echt zo, vragen mensen. En wat we ook veel horen: moet je een stuiver van ons?´