Arnold, een bevlogen imker die vroeger bij de ongediertebestrijding werkte

Arnold vertelt bezoekers over de bijenteelt.

Zaterdag zijn er vijftig belangstellenden geweest en vanochtend lopen een handvol bezoekers rond bij het clubhonk aan de Heerdweg. Arnold Bijsterveld geeft uitleg bij een van zijn volken.

´Bij Arnold moet je zijn. Hij is onze grote inspirator.´ Imker Lena Hooft-Lebedeva verwelkomt zondagmorgen de bezoekers die een kijkje nemen op de open dag van imkervereniging ´t Hoogeland in Uithuizen.

De 7-jarige Tije Kasteel zit op de eerste rang – op de kast zelfs – maar draagt dan ook net als Arnold een imkerpak. De rest kijkt op gepaste, veilige afstand toe. De 71-jarige imker opent de kast en haalt er een honingkorf uit en vervolgens een broedkorf, ondertussen honderduit vertellend.

Maar waarom bedekt hij zijn gezicht niet? ´Vanmorgen heb ik gezien dat het gedrag van de bijen goed was. Als er slecht weer of onweer op komst is, willen ze weleens minder rustig gedragen. Mijn volken zijn sowieso niet agressief, daar selecteer ik op.´

Tije vindt het interessant. Misschien meldt hij zich later ook wel als cursist. Arnold: ´We verzorgen zelf cursussen, zowel het theoretische als het praktische deel. Voor het komend seizoen zit de cursus alweer bijna vol.´

Imkervereniging ´t Hoogeland bestaat al sinds 1908, maar leidde jarenlang een min of meer slapend bestaan. Sinds een jaar of zeven is de spirit terug, niet in de laatste plaats dankzij de onvermoeibare Arnold. Vijftig leden telt de club inmiddels, afkomstig uit de hele regio.

Arnold houdt een kwarteeuw bijen. ´Ik heb enkele tientallen volken. ´s Winters omvat een volk tussen de 60.000 tot 70.000 bijen, ´s winters 25.000. Mijn kasten staan bij koolzaadvelden, luzerne, ligusterhagen en akkerranden. Bij enkele bakkers in de regio is mijn honing te koop.´

Zijn hobby en club promoten doet de Uithuizer op scholen, op bijeenkomsten van (vrouwen)verenigingen en op beurzen en braderieën.

Grappig is dat de imker voor zijn pensioen ongediertebestrijder was. ´Zo ben ik ook in deze hobby gerold. Ik werd geregeld ingeschakeld door mensen die dachten dat ze een wespennest hadden, maar dat bleken dan bijen te zijn. Zo´n nest nam ik mee naar huis en gaf ik weg aan imkers totdat hovenier Hans Boon mij een kast gaf. Toen was ik verkocht.´

Lena (uit Pieterburen) legt de open dag vast.