Tuinontwerpster Monique ziet dat het goed komt in Baflo

Monique en Patrick voeren geregeld even overleg. Hier staan ze bij de maandag in de beweegtuin geplaatste toestellen voor ouderen.

Enkele keren per week komt tuinontwerpster Monique Holtjer even langs, kijken of de beweeg-, beleef- en wierdetuin bij zorgcentrum Viskenij in Baflo eruit komt te zien zoals zij had bedacht.

En dat is het geval. ´Als 90 procent van mijn ontwerp uitgevoerd wordt, ben ik meer dan tevreden. De samenwerking met Hooft Hoveniers is prima´, zegt de inwoonster van Baflo. Patrick Boonstra, voorman bij het bedrijf uit Glimmen, knikt instemmend. Lachend: ´Af en toe verander ik iets, soms ziet Monique het niet eens… maar de veranderingen zijn minimaal hoor!´

Het moet een ontmoetingsplek worden voor het hele dorp

De Stichting Vrienden van Viskenij nam het initiatief voor het project. Monique: ´Zij hebben mij in november 2016 benaderd voor het ontwerp. Doordat het subsidietraject lang duurde, kon pas afgelopen november met de aanleg worden begonnen. Het moet een ontmoetingsplek worden, niet alleen voor Viskenij, maar voor het hele dorp.´

Maandag plaatste het bedrijf Nijha uit Lochem de eerste drie van vier beweegtoestellen voor ouderen. Dinsdagmorgen volgt nummer vier. De bankjes zijn reeds geplaatst, de bestrating is klaar en er wordt gewerkt aan het opbouwen van een pergola. In maart komen nog een volière, tuinhuis en kippenhok met ren in het beleefgedeelte.

Kinderen mogen in het najaar bloembollen planten

Het lijkt verder een kwestie van de puntjes op de i. De mannen en vrouw van Hooft moeten bijvoorbeeld nog de bloementuin (wierdetuin) beplanten. Ze krijgen bij hun werkzaamheden hulp van vrijwilligers.

Monique verwacht dat de tuin in het voorjaar – maart of april – klaar is voor gebruik. In het najaar wordt ook de schooljeugd betrokken bij het project. De kinderen mogen onder meer bloembollen planten.