Moois uit Zweden, een bedrijf in… Onderdendam

Verliefd raken op Zweden en vervolgens producten uit dat land verkopen. Yvonne van der West (52) in Onderdendam kan erover meepraten. ´Acht jaar geleden ben ik met mijn bedrijf Moois uit Zweden begonnen en er zit nog steeds een stijgende lijn in.´

Vogelhuisjes, dekens, bekers, dienbladen, vaatdoekjes, knäckebröd, onderzetters, brievenbussen. Zomaar een greep uit het gevarieerde aanbod van Moois uit Zweden. ´De topper is het bewaarblik voor Leksands Knäckebröd. Ansichtkaarten doen het ook erg goed en in de laatste maanden van het jaar is de kerstdecoratie gewild.´

Dat Zweden bij mij bestellen, vind ik nog steeds bijzonder

In het Zweedse woonwarenhuis Ikea ziet ze geen concurrent. ´Ikea verkoopt alleen spullen van eigen merk, niet de merken die ik aanbied.´

De klanten komen vooral uit Nederland, maar ook vanuit het buitenland krijgt ze geregeld bestellingen binnen. ´België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, soms zelfs uit Zweden. Dat vind ik nog steeds bijzonder. De producten worden in dat land gemaakt, komen hiernaartoe en gaan vervolgens terug.´

Het is daar zó mooi!

Eind jaren negentig kwam Yvonne voor het eerst in Zweden. Ze was direct verkocht. ´We gingen altijd naar het zuiden, maar Harry ging vroeger vaak naar Scandinavië en wilde die kant weer eens op. Het is daar zó mooi! Daar vind je een al ruimte en rust. De mensen zijn er niet zo gestrest. En het landschap is prachtig. Sindsdien komen we er minimaal één keer per jaar.´

Haar echtgenoot heeft een hoveniersbedrijf en verkocht ook tuindecoratie. ´We namen producten mee uit Zweden om hier ook te verkopen. Op den duur ben ik de webshop begonnen en is de tuindecoratie op de achtergrond geraakt.´

Verkoop gaat vooral via de webshop, maar ook aan de Bosweg zijn mensen welkom

Yvonne, die inmiddels een aardig woordje Zweeds spreekt, werkt samen met diverse leveranciers in dat land. ´De verkoop gaat vooral via de webshop en Harry en ik staan geregeld op Scandinavische markten in Nederland. Maar hier in de voorraadruimte aan de Bosweg zijn mensen ook welkom. Ze kunnen hier zelfs pinnen.´

Yvonne doet Moois uit Zweden naast haar parttimebaan als praktijkondersteuner bij Fysiotherapie De Marne & Fysiotherapie GC Winsum.
www.mooisuitzweden.nl